Αυτοφροντίδα για γονείς: Γιατί έχει σημασία να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου;

Κάθε φορά που ταξιδεύετε με αεροπλάνο, οι αεροσυνοδοί ανακοινώνουν, ότι εάν πέσουν οι μάσκες οξυγόνου θα πρέπει πρώτα να φορέσετε τη δική σας μάσκα και «μετά να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά».

Αυτή είναι μια καλή συμβουλή γονέα για τη ζωή. Ναι, τα παιδιά μας έχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν και ακόμη περισσότερες επιθυμίες που θα ήθελαν να τους εκπληρώσετε. Αλλά για να έχετε την ενέργεια να τα φροντίζετε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Η γονεϊκότητα είναι ένας ρόλος δύσκολος που μπορεί να ανταμείβει, αλλά είναι και μια εργασία πλήρους απασχόλησης! Ανάμεσα στο να παίρνετε τα παιδιά από το σχολείο και τη διαχείριση άλλων υποχρεώσεων, μερικές μέρες μπορεί να νιώθετε σαν να μην αφιερώνετε ούτε λεπτό για τον εαυτό σας. Και ακόμη και όταν ακούτε για αυτοφροντίδα, μπορεί να το απορρίψετε ως επιπόλαιο, περιττό ή ακόμα και εγωιστικό.

 Όμως η «φροντίδα του εαυτού» δεν έχει να κάνει με το «ασχολούμαι αποκλειστικά με τον εαυτό μου». Στην πραγματικότητα, η αυτοφροντίδα μπορεί να είναι για τους γονείς  ένας από τους καλύτερους τρόπους όχι μόνο να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες  αλλά και τις οικογενειακές τους ευθύνες. Μόλις δείτε τη φροντίδα του εαυτού σας μέσα από το σωστό φακό, είναι εύκολο να δείτε ότι κάθε άλλο παρά εγωιστικό είναι.

Τι είναι, τέλος πάντων, η αυτοφροντίδα;

Η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι μόνο βόλτες στην παραλία ή ένα ξέγνοιαστο μπάνιο με αφρόλουτρα και άλατα, όπως και η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης ή η αποφυγή σημαντικών ευθυνών.

Μερικά παραδείγματα αυτοφροντίδας που ίσως δεν έχετε σκεφτεί είναι το βούρτσισμα των δοντιών σας, η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων, η τακτική άσκηση ή η λήψη φαρμάκων για μια σωματική ή ψυχική ασθένεια.

Οι συνήθειες αυτοφροντίδας μας βοηθούν μακροπρόθεσμα να παραμείνουμε υγιείς και σε εκείνες τις ημέρες που όλα  είναι τόσο δύσκολα, που υπό άλλες συνθήκες θα επιβιώναμε με αναθυμιάσεις και το μυαλό, τα συναισθήματά μας και το σώμα μας θα μας έλεγαν «Δεν μπορώ άλλο».

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για όλους, συμπεριλαμβανομένων (και ιδιαίτερα) των γονέων;

Οι γονείς, συχνά εστιάζουν τόσο πολύ στα παιδιά τους που δεν έχουν χρόνο για τον εαυτό τους. Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να ασχοληθούν  με κάτι τόσο απλό όπως το ντύσιμο — πόσο μάλλον με οτιδήποτε βελτιώνει την σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική, πνευματική, κοινωνική, επαγγελματική υγεία.

Να το σκεφτούμε λοιπόν διαφορετικά; Εάν σπάζατε το πόδι σας ή είχατε γρίπη, θα προσπαθούσατε να αρνηθείτε τη θεραπεία στον εαυτό σας; Φυσικά και όχι! Οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε στο γιατρό ή αντιμετωπίζουμε τους μικροτραυματισμούς όταν συμβαίνουν. Εξίσου σημαντική είναι η συναισθηματική υγεία, η ψυχική υγεία  καθώς και οι καθημερινές πρακτικές σωματικής υγείας,.

Οποιοσδήποτε τύπος ασθένειας —σωματική ή ψυχολογική— εμποδίζει όχι μόνο την ευημερία μας, αλλά και την ικανότητα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Γι’ αυτό η εξάσκηση τεχνικών αυτοφροντίδας είναι τόσο σημαντική για τις ανάγκες της οικογένειας όσο και για τις δικές σας. Με το να τρώτε καλά, να κοιμάστε αρκετά και να βρίσκετε τρόπους να καλύπτετε τις προσωπικές σας ανάγκες, θα σας βοηθήσει να φροντίζετε τα παιδιά σας και να εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις που θέλετε.

Πώς να διδάξετε την αυτοφροντίδα στα παιδιά σας (και γιατί είναι σημαντική)

Γνωρίζατε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά σας σχετικά με την αυτοφροντίδα είναι να γίνετε εσείς πρότυπο μίμησης; Η αυτοφροντίδα μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας του παιδιού σας όπως και για εσάς. Επιπλέον, η αυτοφροντίδα μπορεί να διδάξει στα παιδιά πώς να αντιδρούν σε δύσκολες καταστάσεις ενώ βελτιώνει την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

Εάν έχετε χρόνο, ασκήστε αυτές τις συνήθειες μαζί με το παιδί σας, ώστε και οι δύο να διατηρήσετε τα οφέλη. Προσπαθήστε να εντάξετε δραστηριότητες στο καθημερινό σας πρόγραμμα που διδάσκουν το παιδί σας να φροντίζει τον εαυτό του. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα υγιεινό δείπνο ως οικογένεια ή να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πάρει έναν υπνάκο μετά το σχολείο.

Πως μπορώ ως γονέας να ξεκινήσω την αυτό-φροντίδα μου;

Δοκιμάστε  8 απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αυτοφροντίδας ώστε  να διατηρήσετε την ενέργεια σας  σε υψηλά επίπεδα, παρόλο το  πολυάσχολο πρόγραμμα ανατροφής των παιδιών σας:

  1. Ο ύπνος είναι βασικό συστατικό τόσο της συναισθηματικής όσο και της σωματικής αυτοφροντίδας, ωστόσο πολλοί γονείς τον παραμελούν. Στόχος να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.
  2. Προσπαθήστε να κάνετε ένα πράγμα κάθε μέρα που βελτιώνει την ψυχική ή σωματική σας υγεία με κάποιο τρόπο. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να πάτε μια βόλτα μετά το δείπνο ή να καλέσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που δεν έχετε δει εδώ και καιρό.
  3. Ο αυτοστοχασμός, είναι επίσης ένα κρίσιμο μέρος της αυτοφροντίδας, επομένως σκεφτείτε τι σας λείπει αυτήν τη στιγμή και πώς να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
  4. Συντάξτε ένα ημερολόγιο αυτοφροντίδας και σκεφτείτε κάθε μέρα πώς φροντίσατε την υγεία σας.
  5. Pause Rituals –μια συνειδητή παύση της ημέρας που ακολουθείται από τελετουργίες που είναι αυτοκαταπραϋντικές σε σωματικό, νοητικό και κοινωνικό επίπεδο. Το κλειδί είναι να εστιάσετε σε ένα μόνο πράγμα όταν ασχολείστε με αυτές τις αυτοκαταπραϋντικές πρακτικές και να το ενσωματώσετε στην ημέρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει 10 λεπτά σε μια πολύ κουραστική μέρα π.χ να πηγαίνω μια βόλτα μόνος μου σε μια καθορισμένη ώρα κάθε μέρα, να  διαλογίζομαι και να ακούω χαλαρωτικούς ήχους το πρωί, να παίρνω έναν υπνάκο 15 λεπτών (περισσότερο αν μπορώ) και να  αφιερώνω χρόνο διαβάζοντας μυθιστορήματα.
  6. Το να χτίζω χρόνο για διασκέδαση και παιχνίδι είναι επίσης μια μορφή αυτοφροντίδας.
  7. Βασικά συστατικά της ζωής και  ευημερίας: να κινώ το σώμα μου, να αναπνέω, να αφήνω το τηλέφωνό μου κάτω και να τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  8. Να μιλάω με τους γονείς μου, άλλα μέλη της οικογένειας και τους φίλους μου. Μόλις λίγα λεπτά ακούγοντας τις φωνές τους και μοιράζομαι τις σκέψεις μου με καθησυχάζουν.

Επειδή η αυτοφροντίδα και η ψυχική υγεία συνδέονται, η παραμέληση του ενός μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον άλλο. Μερικές φορές, το γονεϊκό άγχος ή η εξουθένωση μπορεί να γίνουν αρκετά σοβαρά ώστε να μην μπορείτε να το ξεπεράσετε μόνοι σας. Σε αυτήν την περίπτωση ένα από τα καλύτερα βήματα αυτοφροντίδας που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε συμβουλευτική ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να εξασκείτε την αυτοφροντίδα με διαχειρίσιμους τρόπους.


Στο Πρότυπο Ιατρείο Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας παρέχονται συνεδρίες Γονεϊκής Αυτογνωσίας από την εξειδικευμένη σύμβουλο Ράνια Βλάγκα μέσα από τις οποίες θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την αυτό-φροντίδα σας και να εξασφαλίσετε μια πιο ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!