Γιατί τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνες;
Επειδή οι ρουτίνες τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας και τους βοηθούν να αναπτύξουν το αίσθημα της αυτοπειθαρχίας.
Ο φόβος των παιδιών για το άγνωστο περιλαμβάνει τα πάντα, από ένα ύποπτο νέο λαχανικό έως μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους.
Τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με την αλλαγή καθημερινά, η οποία είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα πολύ αγχωτική.
Ο ίδιος ο ορισμός της αλλαγής είναι ότι το σώμα τους αλλάζει συνεχώς!
Τα μωρά και τα νήπια εγκαταλείπουν πιπίλες, μπουκάλια, στήθη, κούνιες, τη στάση τους ως το μωρό του σπιτιού.
Νέοι δάσκαλοι και συμμαθητές έρχονται και φεύγουν κάθε χρόνο. Αντιμετωπίζουν και μαθαίνουν νέες δεξιότητες και πληροφορίες με εκπληκτικό ρυθμό, από την ανάγνωση και τη διέλευση του δρόμου μέχρι το ποδόσφαιρο και την οδήγηση ενός ποδηλάτου. Λίγα παιδιά ζουν στο ίδιο σπίτι καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Οι περισσότεροι μετακινούνται πολλές φορές, συχνά σε νέες πόλεις και σίγουρα σε νέες γειτονιές και σχολεία.
Φυσικά υπάρχουν και οι απρόβλεπτες αλλαγές. Όπως;
– Η μαμά φεύγει σε ένα απροσδόκητο επαγγελματικό ταξίδι, ο καλύτερος φίλος που μετακόμισε, ή γονείς που χώρισαν ή ένας παππούς και μια γιαγιά που πέθανε – διαβρώνει αυτή την αίσθηση ασφάλειας και κυριαρχίας, αφήνοντας το παιδί ανήσυχο και λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής.
Πολλές αλλαγές δεν μπορούν να αποφευχθούν. Αλλά γι ‘αυτό προσφέρουμε στα παιδιά μια προβλέψιμη ρουτίνα ως θεμέλιο στη ζωή τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αλλαγές όταν χρειάζεται.
Η δομή και οι ρουτίνες όμως έχουν και έναν άλλο σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο. Διδάσκουν στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται εποικοδομητικά τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.
- Τα παιδιά που προέρχονται από χαοτικά σπίτια, ποτέ δεν μαθαίνουν ότι η ζωή μπορεί να τρέξει πιο ομαλά εάν τα πράγματα οργανωθούν λίγο.
- Σε σπίτια όπου δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος ή χώρος για να κάνουν τα παιδιά την εργασία τους, τα παιδιά δεν μαθαίνουν ποτέ πώς να καθίσουν για να ολοκληρώσουν μια δυσάρεστη εργασία.
- Τα παιδιά που δεν αναπτύσσουν βασικές ρουτίνες αυτοεξυπηρέτησης, από την περιποίηση μέχρι το φαγητό, μπορεί να δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους ως νέοι ενήλικες. Η δομή μας επιτρέπει να ενσωματώνουμε εποικοδομητικές συνήθειες.
Οι υπερβολικές ρουτίνες επηρεάζουν την αίσθηση αυθορμητισμού και δημιουργικότητας;
Σίγουρα, εάν επιβάλλεται χωρίς ευαισθησία. Υπάρχουν στιγμές που μπορούν να «παραβιαστούν» π.χ να αφήσεις τα πιάτα του δείπνου στο νεροχύτη για να παίξεις με τα παιδιά σου.
Δεν υπάρχει λόγος η δομή να είναι καταπιεστική.
Σκεφτείτε τις ρουτίνες ως τον φίλο σας, που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και πιο άνετη. Όχι μόνο τα παιδιά σας θα απορροφήσουν την ασφάλεια, αλλά θα ενσωματώσουν την ικανότητα να δομήσουν τη ζωή τους.
*Στο Πρότυπο Ιατρείο Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας της Dr. Μαρίας Λεβέντη λειτουργεί τμήμα Γονεϊκής Αυτογνωσίας σε συνεργασία με την Οικογενειακή Σύμβουλο, Professional Parent Coach και Ειδική Παιδαγωγό Ράνια Βλάγκα.