Διπολικότητα: Μια ευαίσθητη καρδιά. Μάθε να ζεις ισορροπημένα μαζί τους!

Η σχέση με ένα διπολικό άτομο, είναι κάποιες φορές σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε κινηματογραφική ταινία πάθους και έρωτα! Τα διπολικά άτομα είναι ευαίσθητες καρδιές που αγαπιούνται πολύ από τον/την σύντροφο τους και δεν ξεχνιούνται εύκολα!

Σε όλα αυτά τα χρόνια ιατρικής παρακολούθησης σε διπολικά άτομα, μπορώ να πω ότι πρόκειται για εξαιρετικά πλάσματα τα οποία έχουν ευαίσθητες χορδές. Αν μάθεις το σωστό τρόπο προσέγγισης τους, θα τα αγαπήσεις και θα σε αγαπήσουν! Τρόπο θέλουν. Άλλωστε ποιος δεν θέλει τρόπο;

Ετοίμασα για όλους εσάς που μπορεί να ζείτε με τέτοια άτομα, να έχετε ερωτικές σχέσεις, να είναι συγγενείς σας ή φίλοι σας, ένα οδηγό – εγχειρίδιο να γνωρίζετε κάποια απλά μεν αλλά βασικά στοιχεία αυτού του πληθυσμού. Πώς να τους συμπεριφέρεστε, πότε χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό και πώς να ζείτε μαζί τους ισορροπημένα.

Η διπολική διαταραχή, είναι μια διαχειρίσιμη, δια βίου πάθηση που επηρεάζει τη διάθεση ενός ατόμου. Τα ψηλά και τα χαμηλά χαρακτηριστικά ορισμένων μορφών διπολικής διαταραχής μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Αυτό συμβαίνει λόγω ότι η ντοπαμίνη εκκρίνεται στον εγκέφαλο σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από το φυσιολογικό. Αυτές οι διακυμάνσεις είναι διαφορετικές από τις κανονικές αλλαγές διάθεσης που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Είναι μία ασθένεια η οποία με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, μπορεί να κάνει το άτομο να είναι πολύ λειτουργικό, ήρεμο και σε ισορροπία στη ζωή του και τις σχέσεις του. Πάρα πολλά διπολικά άτομα έχουν σήμερα μία υγιή και επιτυχημένη ζωή. Απλά ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού, όπως θα έκαναν και αν είχαν διαβήτη ή πρόβλημα στην καρδιά.

Όπως λέει και το όνομα της έχει δύο πόλους. Το θετικό πόλο που χαρακτηρίζεται από μανία και τον αρνητικό πόλο που χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται από το θετικό στον αρνητικό πόλο.

Στη φάση της μανίας ο διπολικός είναι πλημμυρισμένος από αίσθημα ευφορίας.. Το άτομο είναι γεμάτο ενέργεια και κέφι για ζωή. Έχει έντονα στοιχεία παρορμητισμού με αποτέλεσμα πολλές φορές να αυτοσαμποτάρεται. Λόγω της υπερέντασης, μπορεί να μιλάει συνέχεια, να κοιμάται λίγο, να εκνευρίζεται εύκολα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να έχει επιθετική ή ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και αίσθημα παντοδυναμίας.

Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο με διαφορετικές διακυμάνσεις -π.χ. μανιακό επεισόδιο, υπομανιακό επεισόδιο, καταθλιπτικό επεισόδιο, μικτό επεισόδιο.

Στη φάση της υπομανίας τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια και το άτομο είναι περισσότερο λειτουργικό.

Όταν περνάει στη φάση της κατάθλιψης, δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τίποτα. Μπορεί να κοιμάται πολλές ώρες ή ελάχιστα, να τρώει υπερβολικά ή πολύ λίγο και να βιώνει έντονα στοιχεία παραίτησης, μελαγχολίας, απελπισίας.

Υπάρχει και η μικτή κατάσταση όπου επεισόδιο διάθεσης περιλαμβάνει συμπτώματα τόσο μανίας όσο και κατάθλιψης.

Παρακάτω σας ετοίμασα επιγραμματικά τα 8 βασικότερα σημεία που θα σας βοηθήσουν να ζείτε μια πιο υγιή και ομαλή σχέση με ένα διπολικό σύντροφο, συγγενή ή φίλο σας.

  1. Διατηρήστε υποστηρικτικές σχέσεις με στενούς φίλους και συγγενείς

Είναι πολύ σημαντικό τόσο για το άτομο που σας ενδιαφέρει όσο και για εσάς, να έχετε κοντά σας ανθρώπους που σας νοιάζονται και σας καταλαβαίνουν.

  1. Μάθετε παραπάνω για τη διπολική διαταραχή.

Χρειάζεται να μάθετε κυρίως από κάποιον ειδικό για τη διπολική διαταραχή και τα συμπτώματα που έχει. Αυτό θα σας βοηθήσει στο τρόπο συμπεριφοράς και διαχείρισης επεισοδίων. Να θυμάστε ότι είναι μία ασθένεια όπως και τόσες άλλες. Μη νιώθετε ένοχοι, ούτε υπόλογοι…

  1. Η αποτελεσματικότητα της Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας σε διπολικά άτομα και στους συντρόφους τους.

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία ζευγαριών είναι μία εξαιρετική λύση αν και εφόσον το διπολικό άτομο είναι ήδη σε θεραπεία. Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε διπολικά άτομα αλλά και σε συντρόφους και συγγενείς διπολικών ατόμων τόσο για υποστήριξη όσο και για κατεύθυνση.

  1. Αφιερώστε χρόνο για κοινές δραστηριότητες.

Προγραμματίστε κοινές ευχάριστες δραστηριότητες, χόμπι, εξόδους με φίλους.

  1. Φτιάξτε καθημερινές ρουτίνες.

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός της καθημερινότητας, αποτρέπει έξτρα άγχος και stress.

Βάλτε πρόγραμμα μιας ισορροπημένης διατροφής όπως και χρονοδιάγραμμα των γευμάτων. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ψυχική υγεία του διπολικού ατόμου.

  1. Επικοινωνήστε αληθινά μεταξύ σας.

Επιτρέψτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο να εκφραστεί και να πει την αλήθεια του. Το ίδιο και εσείς. Για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης, χρειάζεται να συζητάτε την ανησυχία σας καθώς και τον ενθουσιασμό σας! Έτσι θα μάθετε να επιλύετε γρηγορότερα μελλοντικές συγκρούσεις.

  1. Διατηρήστε την ατομικότητα σας.

Εκπαιδευτείτε στην αυτοφροντίδα σας και δώστε χώρο και χρόνο στις προσωπικές σας ανάγκες, τις παρέες σας και τα προσωπικά σας χόμπι. Φροντίστε εσάς για να νιώθετε «γεμάτοι» και ικανοποιημένοι.

  1. Μάθετε για τα ερεθίσματα και τις συμπεριφορές ενός διπολικού ατόμου.

Τα ερεθίσματα είναι γεγονότα ή περιστάσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη διάθεση τους. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να βιώσουν ένα μανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα ερεθίσματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση ενός αγχωτικού εργασιακού σεναρίου, την έλλειψη ύπνου ή την έλλειψη δόσεων φαρμάκων.

Το να μάθετε ποιες συμπεριφορές είναι φυσιολογικές για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και ποιες μπορεί να υποδηλώνουν μια αλλαγή στη διάθεση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον σύντροφο ενός ατόμου με διπολική διαταραχή να διακρίνει τις συνήθεις συμπεριφορές από τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής.

Η αγάπη, αποδοχή και ενσυναίσθηση είναι τα βασικά κλειδιά της επιτυχίας μιας τέτοιας σχέσης. Τα ίδια κλειδιά που λειτουργούν με επιτυχία σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις …!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!