Εκκεντρικότητα: Στα όρια της Ψυχικής Υγείας!

Η παραξενιά θεραπεύεται;

Οι παράξενοι άνθρωποι είναι ψυχικά  άρρωστοι ή διαφορετικοί;

Τι ορίζουμε όμως ως παραξενιά και πότε οι παράξενες συμπεριφορές είναι μέρος μιας ψυχικής ασθένειας και πότε ενός δύσκολου χαρακτήρα;

Για να μπορέσουμε να τα κατανοήσουμε όλα αυτά, ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσα από παραδείγματα και πραγματικές ιστορίες .

Σήμερα λοιπόν  θα σας μιλήσω για τη  Ζιζέλ, την ιδιαίτερη αυτή ηρωίδα του βιβλίου μου “Σαν Κονιάκ Σαμπάνιας” και φυσικά θα ξεκινήσω αναλύοντας την πραγματική κυρία από την οποία την εμπνεύστηκα .

Η κυρία Ζ είναι μια κυρία εκκεντρική! Ξεκινώντας από τον τρόπο που ντύνεται, τον τρόπο που μιλάει, τον τρόπο που θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, η κυρία Ζ φαίνεται ότι ευχαριστιέται να προκαλεί! 

Δεν την συμπαθούν όλοι όσοι τη συναντάνε, απεναντίας….την απορρίπτουν και την αποφεύγουν. 

Συνήθως από αμηχανία και μερικές φορές από φόβο. 

Θέλει  να τραβάει τα βλέμματά πάνω της και απεγνωσμένα ψάχνει για αποδοχή και αγάπη, αλλά με τον τρόπο που το προσπαθεί δυστυχώς φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Η κυρία Ζ έχει περάσει πολλές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή της. 

Η αδερφή της πάσχει από σχιζοφρένεια και ο γιος της έχει αρχίσει να εμφανίζει κάποια ψυχωτικά στοιχεία στη συμπεριφορά του.

Η ίδια δεν έχει διαγνωστεί πότε με ψυχωτική συνδρομή και δεν έχει λάβει αγωγή. 

Τι συμβαίνει όμως μ ’αυτή τη γυναίκα; 

Μήπως βρίσκεται στα όρια μεταξύ ψυχικής νόσου και υγείας;

Πώς μπορεί κάποιος που δεν είναι ειδικός να καταλάβει τι συμβαίνει μ αυτόν τον άνθρωπο και πως τελικά πρέπει να του συμπεριφερθεί;

Επιγραμματικά θα σας πω ότι υπάρχει μια διάγνωση στην ψυχιατρική που ονομάζεται μεταιχμιακή διαταραχή. 

Σ αυτή την κατηγορία ανήκουν συνάνθρωποι μας που με το ένα πόδι βρίσκονται στη ψυχική νόσο και το άλλο στην ψυχική υγεία. Με απλά λόγια έχουν συμπεριφορές παράξενες, περίεργες, ενοχλητικές και κουραστικές πολλές φορές για τους γύρω τους αλλά η σκέψη τους δεν βγαίνει εκτός πραγματικότητας. 

Η βασική ερώτηση που προκύπτει τώρα είναι η εξής:

Πώς μπορώ να καταλάβω εγώ που δεν είμαι ειδικός αν ο άνθρωπος που έχω στον περίγυρο μου είναι μεταιχμιακός; Κι αν είναι πως πρέπει να του συμπεριφερθώ;

Σίγουρα για μια πιο σωστή και ολοκληρωμένη για την περίπτωση σας  απάντηση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ψυχίατρο αλλά μέχρι τότε  μπορείτε να κάνετε τα εξής τρία (3) πιο βασικά:

  1. Προσπαθείτε να “ακούσετε” τι θέλει να σας πει. Η προκλητική συμπεριφορά πάντα από πίσω κρύβει κάποιο πόνο!
  2. Δείξτε κατανόηση ακόμα και στην υπερβολή των συναισθημάτων του.
  3. Βάλτε όρια χωρίς να έρθετε σε ευθεία σύγκρουση μαζί του.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Ζιζέλ και τον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται  διαβάστε το βιβλίο μου “Σαν Κονιάκ Σαμπάνιας”. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!