Ζώντας με κάποιον που παθαίνει κρίσεις πανικού: Ένας οδηγός υποστήριξης!

Είσαι τρελά ερωτευμένος με το ταίρι σου και ζεις τον έρωτα σου!

Κάποια στιγμή μετά από καιρό, μαζί με τον έρωτα έρχονται αλλαγές, ζόρια και άγχη της καθημερινότητας. Ο/η σύντροφος σου αρχίζει να βιώνει πολύ έντονο άγχος που δεν μπορεί να διαχειριστεί, φτάνει στην αγχώδη διαταραχή και ξαφνικά και απρόσμενα αρχίζει να παθαίνει κρίσεις πανικού. Καθόλου ξένο στη σημερινή εποχή…… Ούτε φυσικά ανησυχητικό!

Μέσα από την εμπειρία μου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισα να ετοιμάσω για εσάς ένα εγχειρίδιο που να λειτουργεί ως σύμμαχος σας τόσο για εσάς που το βιώνετε όσο και για το ταίρι σας που μπορεί να μην ξέρει πώς να συμπεριφερθεί ή να στενοχωριέται ή να θυμώνει.

Ο παρακάτω οδηγός υποστήριξης είναι βοηθητικός για συντρόφους ατόμων με κρίσεις πανικού, για συγγενείς ή φίλους αυτών των ανθρώπων.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα ζευγάρια να περνούν μαζί αγχώδεις καταστάσεις ή γεγονότα κάποια στιγμή στη κοινή ζωή τους. Κάποιες κοινές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν, πιθανόν να έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας όταν ο ένας από τους δύο παλεύει με κρίσεις πανικού.

Η ψυχιατρική διάγνωση μέσω της ψυχικής αξονικής θα σας βοηθήσει να δείτε από πού ξεκίνησε όλο αυτό. Θα εκτιμηθεί ο βαθμός της διαταραχής και κατά πόσο είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε μία φαρμακευτική αγωγή αν και εφόσον χρειαστεί και το σημαντικότερο βήμα είναι το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο μέσα από Δημιουργική Ψυχοθεραπεία το οποίο θα το γνωρίζετε από την αρχή.

Σας παραθέτω 8 βασικά και απλά βήματα αντιμετώπισης ατόμων με κρίσεις πανικού, που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά:

  1. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Δεν αρκεί η δική σας υποστήριξη. Προσπαθήστε να έχετε δίπλα σας ανθρώπους για παρέα, κοινές δραστηριότητες, ευχάριστες εξόδους. Θα κάνει καλό και στους δυο σας.

Το moto είναι: «αποφύγετε την κοινωνική απομόνωση»!

2. Ζητήστε βοήθεια μέσα από την Δημιουργική Ψυχοθεραπεία τόσο για τον/την σύντροφο σας, όσο και για εσάς!

Έχω παρατηρήσει σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, έρχονται για ραντεβού μόνο οι πάσχοντες και όχι τα άτομα που ζουν και περνάνε όλο αυτό μαζί. Φτάνει λοιπόν ο ασθενής να θεραπευτεί και μετά ασθενεί ο σύντροφος που τόσο καιρό ήταν υποστηρικτικός και φρόντιζε αυτό το άτομο. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να αδειάσουν οι μπαταρίες των ψυχικών αντοχών σας!

Δεν είναι αδυναμία. Είναι πρόληψη!

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε και ως ζευγάρι κάποιες συνεδρίες, τόσο για να μάθετε και εσείς πώς να συμπεριφέρεστε σε καταστάσεις πανικού του/της συντρόφου σας, όσο και για να παραμείνει υγιής η σχέση σας που με κάποιο τρόπο «ταράχτηκαν τα νερά της».

3. Είστε το ταίρι του, όχι ο θεραπευτής του!

Χαρακτηριστικές απαγορευτικές φράσεις:

«Έλα μωρέ, δεν είναι τίποτα» – «Καλά! Τι φοβάσαι; Είναι δυνατόν;» – «Πώς κάνεις έτσι; Πας καλά;» – «Κοίτα τη φίλη σου! Εσύ γιατί δεν μπορείς;» – «Τι να δίνουμε λεφτά σε ψυχοθεραπείες; Για τέτοια είμαστε τώρα; Έλα να σου πω εγώ που δεν φοβάμαι…!»

Να είστε ενθαρρυντικοί και όχι κατευθυντικοί! Μην τους φέρεστε σαν να είναι άρρωστοι. Δεν είναι άρρωστοι! Κατανόηση και ενσυναίσθηση χρειάζονται από εσάς.

4. Τεχνικές αντιμετώπισης σε έκτακτη περίπτωση:

Σε περίπτωση που ο/η σύντροφος σας πάθει μία κρίση πανικού χρειάζεται:

Καταρχάς να είστε ψύχραιμοι για να βοηθήσετε. Να ξέρετε ότι ποτέ κανείς δεν πέθανε ούτε τρελάθηκε από κρίσεις πανικού. Τέτοιες κρίσεις διαρκούν συνήθως 10 – 15 λεπτά. Όσο πιο ήρεμοι παραμείνετε, τόσο πιο χρήσιμοι θα είστε. Δοκιμάστε να βοηθήσετε καθοδηγώντας τον/την με ήρεμες αναπνοές. Το άτομο που πανικοβάλετε, θα νομίζει ότι δεν αναπνέει. Δεν ισχύει αυτό. Είναι ρηχή η αναπνοή από τον πανικό και το έντονο άγχος. Είναι εξαιρετικά απίθανο να λιποθυμήσει από κρίση πανικού όσο κι αν το νομίζει εκείνη τη στιγμή. Ούτε πνιγμός προκαλείται. Είναι αποτέλεσμα της μυϊκής έντασης που προκαλεί μια τέτοια κρίση, όπως η θολή όραση και οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Είναι ένα ξαφνικό, έντονο επεισόδιο που συνδέεται από έντονο άγχος και φόβο.

5. Η τεχνική 5-4-3-2-1:

Η εστίαση σε άλλα πράγματα στο δωμάτιο και διαφορετικές αισθήσεις μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του ατόμου από την κρίση πανικού. Μπορούν να επικεντρωθούν στον εντοπισμό πέντε αντικειμένων που πρέπει να δουν, τεσσάρων αντικειμένων να αγγίξουν, τριών θορύβων για να ακούσουν, δύο διαφορετικών μυρωδιών και μιας γεύσης.

Η μέτρηση από το ένα έως το 10 ή η εκτέλεση απλών μαθηματικών υπολογισμών, βοηθάει στην αλλαγή εστιασμού.

6. Προειδοποιητικά σημάδια και πότε να ζητήσετε βοήθεια

Παραμείνετε υπομονετικοί. Το να πείτε εκείνη τη στιγμή «μη φοβάσαι» ή «μην ανησυχείς», μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα ή και πιθανή επιδείνωση μιας κρίσης.

Ενώ μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί πολύ ξαφνικά, το άτομο θα βιώσει συχνά προειδοποιητικά σημάδια. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

δυσκολία στην αναπνοή – αισθήματα τρόμου – λιποθυμία – τρέμουλο – ζάλη –εφίδρωση – φόβο θανάτου ή τρέλας – απώλεια ελέγχου – γρήγορος καρδιακός ρυθμός- αίσθημα αδιαθεσίας ή ναυτίας – πόνος στο στήθος και κράμπες στο στομάχι.

Εάν δεν έχει υποστεί κρίση πανικού στο παρελθόν, και έχει πόνο στο στήθος και κάνει εμετό, καλό είναι να μιλήσετε με γιατρό, για να σιγουρευτείτε ότι δεν συνδέετε με καρδιακά προβλήματα.

7. Μην νιώθετε ενοχές ότι φταίτε εσείς!

Οι κρίσεις πανικού, συνδέονται με εσωτερικές διεργασίες του ατόμου που πάσχει και καλείται να αντιμετωπίσει. Είναι ένα «καμπανάκι» για να ασχοληθεί με τον εαυτό του, με κάποια αλλαγή ή αποφάσεις που αρνείται να πάρει. Σίγουρα δεν ευθύνεστε εσείς για αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο και στην προσωπική σας φροντίδα. Φροντίζοντας εσάς, θα είστε πολύ πιο χρήσιμοι για το ταίρι σας χωρίς να νιώθετε αγανάκτηση ή κούραση.

8. Μείνετε ήρεμοι. Μην αφήσετε την κατάσταση να σας κυριεύσει….

Η εμπειρία μου πάνω από 25 χρόνια μου έδειξε ότι οι κρίσεις πανικού θεραπεύονται με  Δημιουργική Ψυχοθεραπεία και παράλληλα φαρμακευτική αγωγή αν και όπου είναι απαραίτητη. Οι ασθενείς παύουν να είναι ασθενείς και επιτέλους μαθαίνουν να χαίρονται, να απολαμβάνουν, να διαχειρίζονται με ευκολία τις δυσκολίες της ζωής και να είναι δυνατοί!

Πάντα μετά από μερικές συνεδρίες, αλλάζουν και μερικές φορές ευγνωμονούν αυτό που βίωσαν γιατί έτσι μπόρεσαν να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής τους.

Η γνώση και η κατάλληλη θεραπεία, θα σας ανακουφίσουν και θα δυναμώσουν εσάς και τη σχέση σας!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!