Θεραπευτής γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Τι είναι αυτό που θα καθορίσει αν θα επιλέξει κάποιος  να γίνει ειδικός ψυχικής υγείας;

Παλαιότερα, το κίνητρο για να γίνει κάποιος γιατρός, φαρμακοποιός, νοσοκόμα, ή ακόμα και  μαία, ήταν διαφορετικό από ότι είναι σήμερα; 

Αν πάμε πολύ πολύ πιο πίσω στο χρόνο και μελετήσουμε το κίνητρο του βοτανοθεραπευτή, του ενεργειακού θεραπευτή ή ακόμα και του μάγου της φυλής ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που θα οδηγήσει κάποιον σήμερα να ακολουθήσει αυτό το λειτούργημα-επάγγελμα ;

Δυστυχώς οι  απόψεις διίστανται. 

Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι αυτός που θα ασχοληθεί με αυτό το μονοπάτι έχει σαν κίνητρο της εξουσία και τα χρήματα ενώ υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι το βασικό κίνητρο αυτών των ανθρώπων είναι η αγάπη για την φροντίδα των συνανθρώπων μας και η προσφορά. 

Η προσωπική μου άποψη είναι πως ακόμα κι αν μπει, δεν μπορεί κάποιος να σταθεί για πολλά χρόνια σε αυτό το δρόμο αν δεν αγαπάει τους ανθρώπους. Διότι η διαχείριση σε καθημερινή βάση του ανθρώπινου πόνου και κυρίως του ψυχικού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον να πρέπει όλο αυτό το μπέρδεμα που προκαλεί ο πόνος στο θεραπευόμενο σου να πρέπει εσύ να το θεραπεύσεις να το τακτοποιήσεις, να το επικοινωνήσεις στους οικείους του και να του δώσεις δύναμη κι ελπίδα για το μέλλον. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους εσάς που έχετε επιλέξει με τον άλφα ή βήτα τρόπο να ασχοληθείτε με τη διαχείριση του ψυχικού πόνου είτε είστε γιατροί, είτε ψυχολόγοι, είτε coaches, είτε με την ευρύτερη έννοια θεραπευτές και να σας οδηγήσω με κάποιες ερωτήσεις να σκεφτείτε κάποια πράγματα πολύ χρήσιμα για την καθημερινότητα στην εργασία σας. 

  1. Ο λόγος που αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το δρόμο είναι ίδιος με αυτόν που με κάνει να παραμένω;
  2. Έχω κάνει προσωπική θεραπεία σε τέτοιο βάθος που να μην κάνω προβολή και αντιμεταβιβαση στους θεραπευόμενούς μου;
  3. Γνωρίζω καλά τα θεραπευτικά μου όρια;
  4. Παραπέμπω σε άλλον ειδικό το περιστατικό όταν για κάποιο λόγο αντιλαμβάνομαι ότι ξεφεύγει από την αρμοδιότητα μου ή εγωιστικά το κρατάω, χάνοντας ο άνθρωπος πολύτιμο χρόνο από τη θεραπεία του; 
  5. Εξελίσσω τις γνώσεις μου και τις ικανότητες μου με τέτοιο πολύπλευρο τρόπο ώστε να έχω διάρκεια και αποτελεσματικότητα ως θεραπευτής;

Απαντήστε με γενναιότητα σε αυτές τις ερωτήσεις! 

Ο ειδικός στο χώρο της ψυχικής υγείας πρέπει πρώτα από όλα να έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τη δική του αλήθεια….για να μπορεί να διαχειριστεί την όποια διαταραγμένη ή άρρωστη αλήθεια των θεραπευόμενων του.

Αυτού του τύπου ή αλήθεια σας διαβεβαιώ ότι οδηγεί σε μεγάλα επίπεδα εσωτερικής ελευθερίας. 

Όσοι από εσάς θέλετε να πάτε την εργασία σας σε ένα άλλο επίπεδο διαχείρισης, οργάνωσης και  διευρυμένης αντίληψης μείνετε συντονισμένοι. Ετοιμάζω ένα σεμινάριο μόνο για θεραπευτές που θέλουν να αντιμετωπίσουν την α-σθενεια με σθένος!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!