Θες να μένεις στην “επικίνδυνη” ασφάλειά σου ή να ρισκάρεις να “αλλάξεις πίστα” στη ζωή σου ανεξαρτήτως του κόστους;

Δε μου λες, σε έχουν προδώσει ποτέ; Φυσικά και ναι. Ποιο ς δεν έχει προδοθεί σε αυτή τη ζωή;

Όλοι οι άνθρωποι θα νιώσουν το συναίσθημα της προδοσίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Τι ωθεί τον θύτη στο να προδώσει;

Ας ρίξουμε μια ματιά στις “εμπνεύσεις” που οδηγούν τους ανθρώπους να ονομαστούν προδότες.

  1. Ανάγκη για αναγνώριση και εξουσία:

Οι άνθρωποι μπορεί να επιδιώκουν εξουσία για να αυξήσουν την κοινωνική τους επιρροή και το κύρος τους, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές αποφάσεις, ή για να διατηρήσουν τη θέση τους σε μια ιεραρχία. Η επιθυμία για εξουσία μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να προδώσουν συναδέλφους ή άλλα άτομα που αντιπροσωπεύουν απειλή στη θέση τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ότι η προδοσία είναι απαραίτητη για να διατηρήσουν τη θέση τους και να αποφύγουν τον ανταγωνισμό από άλλους.

  1. “Για να προστατέψουν τον εαυτό τους.”

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν άλλους ως απειλές. Για παράδειγμα κάποιον συνεργάτη στη δουλειά, ή έναν φίλο σε μια παρέα. Έτσι, λόγο των χαμηλών ηθικών αξίων που έχουν, αποφασίζουν ότι η προδοσία είναι η κατάλληλη λύση. Αυτό δηλώνει ότι ο ίδιος θεωρεί το προσωπικό του συμφέρον ως προτεραιότητα έναντι των συμφερόντων των άλλων και ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης στις ανθρώπινες σχέσεις.

  1. Εκδίκηση.

Η επιθυμία για εκδίκηση είναι μία από τις πιο “ακαταμάχητες” επιθυμίες για τον άνθρωπο. Όταν κάποιος νιώθει αδικημένος ή ότι του έχουν συμπεριφερθεί με τρόπο που δεν του αναλογεί, η τάση για εκδίκηση είναι μεγάλη. Για αυτό, πολλοί οδηγούνται στην προδοσία ως ένδειξη εκδίκησης και εξευτελισμού του άλλου ατόμου.

Συμπερασματικά, δεν μπορεί να μην αναφερθεί το γεγονός ότι σε μια κατάσταση προδοσίας, το θύμα δεν φταίει. Φταίει ο ανεξέλεγκτος φθόνος στη ψυχή του προδότη. Η αιτία δεν έχει σημασία, αρκεί να το δουλέψει με τον εαυτό του και να ψυχοθεραπευτεί, ώστε να μπορεί να τον διαχειρίζεται καλύτερα.

Αν θες να με ακούσεις να μιλάω περισσότερο για αυτό το θέμα, δες το παρακάτω βίντεό μου:

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!