Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε λυπημένοι, μοναχικοί ή απογοητευμένοι κατά περιόδους.
Οι αλλαγές στα συναισθήματα και στη διάθεση μας, αποτελούν από καιρό σε καιρό, φυσιολογικό μέρος της ζωής και τις περισσότερες φορές οφείλονται:
σε γεγονότα της καθημερινότητας (π.χ. καυγάς με έναν συγγενή ή φίλο)
σε ορμονικές διακυμάνσεις (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνορροϊκός κύκλος).
στην τραυματισμένη μας αυτοεκτίμηση
Σε γενικές γραμμές, μετά από λίγες μέρες, τα συναισθήματά αυτά τείνουν να υποχωρούν, εξισορροπούνται και δεν αισθανόμαστε πια άσχημα.
Σε περιπτώσεις όμως, που τα συναισθήματα αυτά:
επιμένουν
δεν απομακρύνονται μετά από λίγες μέρες, διαρκούν για μεγάλες χρονικές περιόδους,
και γίνονται συντριπτικά σε σημείο να προκαλούν σωματικά συμπτώματα
τότε είναι πιθανό η κατάθλιψη «να μας έχει χτυπήσει την πόρτα» :
παρεμβαίνοντας και επηρεάζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες και σχέσεις μας.
απομονώνοντας μας και κρατώντας μας μακριά από το να ζούμε μια κανονική, ενεργό ζωή.
Τι είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μια εξουθενωτική ψυχολογική διαταραχή της διάθεσης.
Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να κάνουμε την εξής διάκριση:
Είναι άλλο όταν χρησιμοποιούμε την λέξη «κατάθλιψη» στην καθημερινή μας γλώσσα για να περιγράψουμε μια παροδική στεναχώρια, μια κατάσταση θλίψης ή μελαγχολίας που ενδεχομένως βιώνουμε, και άλλο όταν τον όρο «κατάθλιψη» τον χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα κλινικό σύνδρομο που απαιτεί θεραπεία.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως η Κλινική Κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και διαταράσσουν έντονα την καθημερινότητα ενός ανθρώπου.
Τι κάνει η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη αλλάζει το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και λειτουργούμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να εργαζόμαστε, να σπουδάζουμε, να τρώμε, να κοιμόμαστε και να απολαμβάνουμε τη ζωή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;
Υπάρχουν πολλά κοινά σημάδια/ συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά η εμπειρία του καθενός (από άτομο σε άτομο) ποικίλει.
Κατά βάση, συναισθήματα όπως αυτά της αναξιότητας, της απελπισίας και της θλίψης, (τα οποία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως έντονα) με λίγη ή όχι, ανακούφιση είναι τα πιο χαρακτηριστικά.
10 κοινά συμπτώματα κατάθλιψης
Αίσθημα αδυναμίας και απελπισίας. Μια ζοφερή προοπτική για τα πάντα: κακή διάθεση, ένα επίμονο αίσθημα λύπης, απελπισίας – τίποτα δεν θα βελτιωθεί ποτέ. Αίσθηση εσωτερικού κενού, Όλα τα βλέπετε βουνό.
Απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες. Δεν ενδιαφέρεστε πια για παλιά χόμπι, διασκέδαση, κοινωνικές δραστηριότητες ή σεξ. Έχετε χάσει την ικανότητά σας να αισθάνεστε χαρά και ευχαρίστηση.
Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους – αλλαγή πάνω από 5% του σωματικού βάρους σας σε ένα μήνα. Απότομη μείωση ή αύξησή της όρεξης σας.
Αλλαγές ύπνου. Δυσκολία στον ύπνο, ακανόνιστος ύπνος, αϋπνία (δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καθόλου) ή υπερυπνία (ο ύπνος μπορεί να διαρκεί πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο).
Θυμός ή ευερεθιστότητα. Αίσθημα αναταραχής, εκνευρισμός και ανησυχία. Όλα σας σπάνε «τα νεύρα», Το επίπεδο ανοχής σας είναι χαμηλό και η ψυχραιμία σας σύντομη.
Απώλεια ενέργειας. Αίσθημα εξάντλησης κόπωσης, υποτονικότητα. Αισθάνεστε ολόκληρο το σώμα σας βαρύ, και ακόμη και μικρές εργασίες μοιάζουν εξαντλητικές ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Απομόνωση. Ισχυρά συναισθήματα απαξίας, ενοχής και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Συνεχώς επικρίνετε τον εαυτό σας για σφάλματα και λάθη.
Παράτολμη συμπεριφορά. όπως κατάχρηση ουσιών, εθιστικά τυχερά παιχνίδια, απερίσκεπτη οδήγηση ή επικίνδυνα αθλήματα.
Προβλήματα συγκέντρωσης. Δυσκολία να εστιάσετε κάπου την προσοχή σας, να αποφασίσετε ή να θυμηθείτε πράγματα.
Συχνοί σωματικοί πόνοι και ενοχλήσεις. Αύξηση σωματικών ενοχλήσεων, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, πονάκια και πόνοι στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος.
Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αβοήθητοι. Στην πραγματικότητα, δεν είστε. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να την καταπολεμήσετε.
Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση της.
Το επόμενο βήμα είναι να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για τις επιλογές θεραπείας, καθώς η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψή σας.
Πού να απευθυνθείτε;
Αν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, χρειάζεται να απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο, ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, με τον οποίο θα μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τον απασχολούν.
Τι να περιμένετε;
Η θεραπεία που ανά περίπτωση προτείνεται, βασίζεται στον τύπο της κατάθλιψης που έχετε.
Αν δεν υπάρχει υποκείμενη παθολογική αιτία για τα συμπτώματα της κατάθλιψης, η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία.
Αυτό που αποκτάτε στην ψυχοθεραπεία είναι γνώση. Μαθαίνετε δεξιότητες και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επεξεργαστείτε τα θέματα που σας απασχολούν και να αισθανθείτε καλύτερα.
Η χρόνια και πιο σοβαρή κατάθλιψη ανταποκρίνεται καλύτερα σε ένα συνδυασμό φαρμάκων (δηλαδή αντικαταθλιπτικών δισκίων που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης) και ψυχοθεραπείας.
Πρόληψη/ Tips
Σε κάθε περίπτωση (επιπροσθέτως)
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να λειτουργήσουν βοηθητικά -ως αντικαταθλιπτικά εργαλεία πρόληψης – για να αποτρέψετε την εμφάνιση, την υποτροπή ή να διατηρήσετε τα συμπτώματά σας από το να χειροτερέψουν.
Σύμμαχοι εναντίον της κατάθλιψης που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην δημιουργία καλής διάθεσης, επηρεάζουν θετικά τη χημεία του σώματός μας και μειώνουν την αίσθηση της απομόνωσης είναι :
Άσκηση
το περπάτημα, το τζόκινγκ, το τρέξιμο και άλλες μορφές κίνησης.
Βελτίωση της διατροφής
αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπρια, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες, μεταξύ άλλων τροφίμων · και μείωση των βαρέων επεξεργασμένων και ζαχαρούχων τροφίμων, καθώς και του αλκοόλ.
Υγιείς συνήθειες ύπνου
Υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα
τακτική επαφή με φίλους, οικογένεια ή /και συμμετοχή-επαφή με άλλους ανθρώπους μέσα από μια ομαδική δραστηριότητα, σπορ, τάξη, ομάδα.