Ενώ αρκετοί άνθρωποι βιώνουν τραυματικές εμπειρίες και είναι σε θέση να συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους σχετικά ανεπηρέαστοι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά από ένα τραυματικό γεγονός, αναπτύσσουν Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) -μία «ύπουλη» διαταραχή- όπου η μνήμη του τραυματικού γεγονότος αποθηκεύεται στο μυαλό και το σώμα του ανθρώπου, παρόλο που το αρχικό τραυματικό συμβάν έχει περάσει.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) με απλά λόγια:
Η διαταραχή Μετατραυματικού στρες (PTSD), είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλείται από ένα τρομακτικό γεγονός
- που είτε το βιώσαμε οι ίδιοι προσωπικά ή
- υπήρξαμε μάρτυρες αυτού,
Όπως για παράδειγμα:
Φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά), σεξουαλική επίθεση, μια πολεμική σύγκρουση, ένα τροχαίο ατύχημα, παιδική κακοποίηση, βία από συντρόφους και άλλες απειλές κατά της ζωής και της ασφάλειας του ατόμου.
ΠΟΙΑ είναι όμως τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής και ΠΟΤΕ εμφανίζονται;
Τα συμπτώματα της Διαταραχής του Μετατραυματικού Στρες, μπορεί να ξεκινήσουν:
- μέσα σε ένα μήνα, από ένα τραυματικό γεγονός,
- αλλά μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μόνο χρόνια μετά το συμβάν.
Τα άτομα με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD ) έχουν συνήθως:
- έντονες, ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα που σχετίζονται με την εμπειρία τους, που διαρκούν πολύ μετά το τέλος του τραυματικού συμβάντος.
- Μπορεί να ξαναζούν το γεγονός μέσα από αναδρομές ή εφιάλτες.
- Αρκετά συχνά νιώθουν φόβο, θλίψη, ή θυμό.
- και μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι ή αποξενωμένοι από άλλους ανθρώπους.
Επίσης δεν είναι καθόλου σπάνιο, τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD):
- να τείνουν να αποφεύγουν καταστάσεις ή ανθρώπους που τους θυμίζουν το τραυματικό γεγονός και
- να έχουν έντονες αρνητικές αντιδράσεις ακόμα και σε κάτι τόσο συνηθισμένο όπως ένας δυνατός θόρυβος ή ένα τυχαίο άγγιγμα.
Πιο αναλυτικά
4 είναι οι βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων:
- Συμπτώματα υπερδιέγερσης ή «υπερευαισθησία»
- δυσκολίες στον ύπνο,
- ευερεθιστότητα,
- έλλειψη συγκέντρωσης,
- κάποιος ξαφνιάζεται εύκολα και βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για ενδείξεις κινδύνου.
- Εκρήξεις θυμού
- Συμπτώματα αποφυγής:
- Το άτομο αποφεύγει υπενθυμίσεις του γεγονότος, όπως ανθρώπους, τοποθεσίες, δραστηριότητες ή καταστάσεις που φέρνουν πίσω αναμνήσεις του γεγονότος.
- Αποφυγή σκέψεων ή συναισθημάτων που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός.
- Συμπτώματα διάθεσης και γνωσιακά συμπτώματα:
- Δυσκολία στην ανάμνηση των βασικών χαρακτηριστικών του τραυματικού γεγονότος.
- Αρνητικές/τρομαχτικές σκέψεις για τον εαυτό του ή τον κόσμο.
- Πτωτικά συναισθήματα όπως η ενοχή.
- Απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες.
- Συμπτώματα επανεμφάνισης
- Αναδρομές στο παρελθόν—αναβιώνοντας το τραύμα ξανά και ξανά, συμπεριλαμβανομένων σωματικών συμπτωμάτων όπως η ταχυκαρδία ή η εφίδρωση.
- Άσχημα όνειρα.
- Τρομακτικές σκέψεις.
Δημιουργική Ψυχοθεραπεία
ΠΩΣ μπορεί η Δημιουργική ψυχοθεραπεία να βοηθήσει με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) μου;
Η ανακούφιση του τραύματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα εάν έχετε αναδρομές στο παρελθόν και εφιάλτες, ως μέρος των συμπτωμάτων του PTSD σας.
Η Δημιουργική ψυχοθεραπεία όμως, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά κάθε άτομο που παλεύει με αυτήν την διαταραχή, να ανακαλύψει αλλά και να εφαρμόσει:
- στρατηγικές αντιμετώπισης καθώς και
- την εσωτερική δύναμη που χρειάζεται
για να ξεκινήσει τη διαδικασία επούλωσής του, χωρίς να αναγκάζεται να ξαναζήσει επώδυνες αρνητικές εμπειρίες .
Δημιουργική ψυχοθεραπεία & σημαντικά οφέλη
Η δημιουργική διαδικασία είναι ιδιαίτερα θεραπευτική για όλους μας, αλλά ακόμη περισσότερο, για όσους παλεύουν με τη μετατραυματική διαταραχή και προσπαθούν να ξεπεράσουν τραύματα του παρελθόντος.
Ορισμένα μόνο από τα πολύ σημαντικά οφέλη της Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας είναι:
- Έχει ισχυρή νευρολογική επίδραση στο άτομο: Όταν ένας άνθρωποςπαράγει τέχνη, αλλάζει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου του, νευρικές οδοί, οι οποίες μας βοηθούν να μεταμορφώσουμε το πώς αισθανόμαστε και το πώς σκεφτόμαστε.
*Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, οι τραυματικές μας αναμνήσεις συλλέγονται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, ενώ η ομιλία βρίσκεται στο αριστερό. Δεδομένου ότι η τέχνη είναι μια δραστηριότητα που επιτελείται από το δεξί μέρος του εγκεφάλου μας, είναι ευκολότερο για τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή Μετατραυματικού στρες (PTSD), να απεικονίσουν τραύματα μέσω σχεδίων, αντί να μιλούν για αυτά.
Πιο συγκεκριμένα
- Ένας λόγος που η Δημιουργική ψυχοθεραπεία είναι τόσο χρήσιμη, είναι ότι το ίδιο το τραύμα αποτελεί μια μη λεκτική κατάσταση ψυχικής υγείας .
Επειδή λοιπόν το τραύμα είναι μια μη λεκτική εμπειρία, μια μη λεκτική προσέγγιση στη φροντίδα και τη θεραπεία του, είναι πολύ πιο χρήσιμη.
Χρησιμοποιώντας εικόνες και συναισθήματα, αντί για λέξεις, η τέχνη και η δημιουργική διαδικασία βοηθά τους τραυματισμένους ασθενείς να θεραπευτούν.
- Η Τέχνη -ως γνωστόν- Εξωτερικεύει την Εμπειρία. Η αναβίωση και η επεξεργασία του τραύματος είναι ένα από τα πιο απαιτητικά μέρη της θεραπείας, αλλά η μετατροπή τους σε ένα εξωτερικό έργο τέχνης είναι μια άκρως μεταμορφωτική εμπειρία.
- Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD), τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αποσύρονται και να απομονώνονται κοινωνικά. Οι φόβοι και οι αντιδράσεις τους, τους εμποδίζουν να συνδεθούν με τους άλλους γύρω τους. Η Δημιουργική ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για την επικοινωνία και τη δημιουργία σχέσεων με άλλους. Τόσο στις ατομικές όσο και στις ομαδικές συνεδρίες Δημιουργικής ψυχοθεραπείας, οι ασθενείς με Μετατραυματική διαταραχή έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να ανοιχτούν, αλλά και να συνδεθούν ουσιαστικά με τους άλλους γύρω τους, με τους πλέον κατάλληλους και θετικούς τρόπους.
Συνολικά, η εμπειρία της Δημιουργικής ψυχοθεραπείας είναι μια δυναμική διαδικασία αυτοανακάλυψης, κατανόησης, επούλωσης και θεραπείας και για την Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.
Αυξάνει
- την αυτογνωσία,
- την αυτοεκτίμηση,
- τον αυτοσεβασμό,
- την ευημερία και
- την επίγνωση του ατόμου.
Μέσω της «δύναμης της τέχνης» (σχήματα, χρώματα, γραμμές και πολλά άλλα), η Δημιουργική ψυχοθεραπεία παρέχει στους ανθρώπους που «παλεύουν» με την Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, ένα ασφαλές περιβάλλον για να μετατρέψουν τις δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής τους, σε εικόνες θεραπείας!