Μπορεί το Ψυχικό Τραύμα να επουλωθεί;

Άραγε το ψυχικό τραύμα επουλώνεται;

Υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι που μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις μια επώδυνη ανάμνηση;

Μετά από πόσα χρόνια σταματάς να υποφέρεις εσωτερικά αν κάποιος σε έχει πληγώσει σε έχει απορρίψει σε έχει κοροϊδέψει η σε έχει εκμεταλλευτεί;

Η επιστήμη της ψυχολογίας λέει ότι τα 7 πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο σημαντικά για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.

Αν λοιπόν κάτι πολύ επώδυνο συμβεί αυτά τα χρόνια της ζωής, όλη η προσωπικότητα θα χτιστεί σε θεμέλια μη σταθερά. 

Ελάτε να περπατήσουμε μαζί στα μονοπάτια του μυαλού της κυρίας «Ε»  που στάθηκε η αφορμή για την κυρία Αντιγόνη, την ηρωίδα του βιβλίου μου “Σαν Κονιάκ Σαμπάνιας”.

Η κυρία «Ε» γεννήθηκε την εποχή της κατοχής. 

Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει όταν η μητέρα της έμεινε έγκυος και κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής της βίωνε το άγχος της μαμάς της σε υπερθετικό βαθμό. 

Φυσικά δεν γεννήθηκε σε μαιευτήριο, ούτε καν σε σπίτι! Γεννήθηκε μέσα στο καταφύγιο μια νύχτα που οι Γερμανοί βομβάρδιζαν την Αθήνα. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάνεις ότι τα 7 πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν δύσκολα. Αγωνία, άγχος, φτώχεια, μοναξιά, ασθένειες, απώλειες και μια λίστα ατελείωτη από αρνητικές εμπειρίες. 

Τι θεμέλια είχε για να πατήσει πάνω και να χτιστεί η προσωπικότητα της κυρίας «Ε»;

Σαθρά. Βέβαια πάνω σε παραπλήσια θεμέλια χτίστηκε και η προσωπικότητα χιλιάδων άλλων παιδιών που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι περισσότερες γιαγιάδες και παππούδες έχουν μια καταθλιπτική διάθεση. 

Συγκεκριμένα η κυρία «Ε» πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη. 

Λαμβάνει χρόνια φαρμακευτική αγωγή και αντέχει τις δυσκολίες της δικής της ζωής. 

Το τραύμα της έχει επουλωθεί;

Όχι φυσικά. Δεν έχει κάνει ποτέ ψυχοθεραπεία ούτε έχει μιλήσει ποτέ ανοιχτά για τον εσωτερικό της πόνο σε κανένα. Αποτέλεσμα;

Είναι ένας άνθρωπος δύσκολος, ιδιότροπος, καταπιεστικός, υπερπροστατευτικός και κουραστικός για τους δικούς της ανθρώπους.

Σας θυμίζει αυτή η ιστορία κάποιον δικό σας; Τη μαμά σας, την πεθερά σας ή τον πεθερό σας, τη γιαγιά ή τον παππού σας ή την γειτόνισσα σας;

Πολύ πιθανό να έχετε κάποιον στο οικογενειακό σας περιβάλλον με ανάλογες συμπεριφορές.

Πριν την/τον απορρίψετε δώστε του μια ευκαιρία. 

Θέλω να θυμάστε: Η κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα μεγάλης πίκρας….δικαιολογημένης ή μη.

Αναζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού και μην την υποτιμάτε.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!