Οδηγός “επιβίωσης” γονέων για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα σχολεία κλείσανε και τα παιδιά όλων των ηλικιών περιμένουν πως και πως τις καλοκαιρινές τους διακοπές,  καθώς όλα στην καθημερινότητα τους θα είναι επιτέλους  πιο ελεύθερα, πιο χαλαρά και πιο διασκεδαστικά.

Είναι συνηθισμένο για τα παιδιά να λένε ‘’θα κάνω….θα πάω…..θα παίξω’’ και η αγαπημένη τους καλοκαιρινή ανάμνηση να είναι  ‘’ξαπλωμένα με την οικογένεια σε μια κουβέρτα κοιτάζοντας τα αστέρια’’.

Αυτές οι γλυκές απολαύσεις, είναι οι χρυσές εμπειρίες που διαμορφώνουν τις πλούσιες παιδικές αναμνήσεις. Τα παιδιά λατρεύουν τις διακοπές με τη ευρύτερη οικογένεια, ακολουθούν τα μεγαλύτερα ξαδέλφια σαν  τα κουταβάκια στην θάλασσα και στις βόλτες στο χωριό, δημιουργούν  δια βίου δεσμούς με τα παιδιά της ηλικίας τους και διαμορφώνουν αναμνήσεις ως μια αίσθηση κληρονομιάς με  τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Όμως, οι διακοπές μπορεί να είναι και αγχωτικές….Για ποιους; Μα φυσικά για εμάς τους γονείς!

Το ονομάζω “σύνδρομο άγχους” για τις οικογενειακές διακοπές. Τα παιδιά συχνά μένουν μέχρι αργά ξύπνια, μπορεί να λένε συνέχεια ότι βαριούνται, το ημερήσιο πρόγραμμα ίσως δεν υπάρχει καθώς και μπορεί να ασχολούνται αρκετές ώρες με τα ηλεκτρονικά μέσα  κλπ.

Ακόμα κι αν είστε στις διακοπές που όλοι ανυπομονούσατε, τα διαταραγμένα χρονοδιαγράμματα, η αλλαγή περιβάλλοντος, οι διαφορετικές ηλικίες των παιδιών  που θέλουν διαφορετικά πράγματα, μπορεί να φέρουν δάκρυα και εκνευρισμούς.

Για να διαχειριστείτε καλύτερα τη ζωή σας κατά τη διάρκεια των διακοπών ώστε να μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη χαρά και να ελαχιστοποιήσετε τα δάκρυα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Προετοιμάστε τα παιδιά από πριν για τις επερχόμενες διακοπές, ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό βιβλίο για να τους δείξετε τι θα συμβαίνει κάθε μέρα. «Στη συνέχεια φεύγουμε για τη γιαγιά, όπου θα παίξετε με όλα τα ξαδέλφια». Το βιβλίο σας δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερό – εκτυπώστε φωτογραφίες σε χαρτί με φύλλα και βάλτε ένα βιβλιοδέτη. Πολλά παιδιά λατρεύουν να σχεδιάζουν μια εικόνα, του τι θα συμβαίνει κάθε μέρα για να το προσθέσουν στο βιβλίο σας.
  1. Βοηθήστε  τα παιδιά σας να εκπαιδευτούν στην κοινωνική συμπεριφορά που περιμένετε εάν είστε σε διακοπές:

Παίξτε ρόλους μαζί τους στο αυτοκίνητο πριν φτάσετε στον προορισμό σας ή κάντε ένα παιχνίδι :

“Στους διαδρόμους του ξενοδοχείου,  δεν φωνάζουμε και δεν τσιρίζουμε. Γιατί νομίζετε ότι είναι έτσι;”

“Τι γίνεται αν δεν σας αρέσει το φαγητό ;”

“Το αεροπλάνο είναι σαν ένα ιπτάμενο χωριό με όλους πολύ κοντά, οπότε υπάρχουν ειδικοί κανόνες για να είμαστε ασφαλείς και διακριτικοί. Ας δούμε αν μπορούμε να μαντέψουμε τι είναι … Μπορεί να είναι δύσκολο να μείνεις στη θέση σου ..τι νομίζετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε στο αεροπλάνο αν βαρεθείτε; “

  1. Προγραμματίστε, όχι περισσότερα από μία δραστηριότητα την ημέρα (φυσικά εξαρτάται και από την ηλικία του παιδιού).

Αυτό που θέλετε να αποφύγετε, είναι να αγχωθείτε. Τα παιδιά τείνουν να τρελαίνονται και να αγχώνονται με τις συνεχείς αλλαγές  και το πολύ γεμάτο πρόγραμμα, οπότε σχεδιάστε να κάνετε λιγότερα. Ο υπερβολικός προγραμματισμός κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καθυστερεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς το απομακρύνει από το να ανακαλύψει αυτά που πραγματικά το ενδιαφέρουν. Το να γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού μας δε θα του μάθει να το κάνει αυτό από μόνο του.

Αν το παιδί αρχίσει να παραπονιέται διαρκώς ότι βαριέται το καλοκαίρι, τότε μπορείτε να του πείτε να ρίξει μια ματιά στη λίστα που ετοιμάσατε μαζί κι ύστερα να ρίξετε το «βάρος» της απόφασης σε εκείνο μέχρι να το ακούσετε να λέει «αυτό θέλω να κάνω!».

  1. Δημιουργείστε «καλοκαιρινές συνθήκες» στο σπίτι σας:
  • Φτιάξτε μια καλοκαιρινή γωνιά σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο , με ένα μικρό αντίσκηνο και πλαστικές καρέκλες- τραπέζι
  • Αγοράστε καινούρια χρώματα, νερομπογιές, χρωματιστά χαρτόνια και ποδιά ζωγράφου.
  • Αγοράστε καινούρια παραμύθια και ανακουφιστικά βιβλία
  • Καλέστε τους φίλους των παιδιών στο σπίτι
  • Αναθέστε ευθύνες στο σπίτι, αναλόγως την ηλικία
  • Αγκαλιάστε το παιδί σας κάθε πρωί…. πριν σηκωθεί από το κρεβάτι. Είναι θεμέλιο για τα παιδιά να συνδεθούν μαζί σας ώστε με χαρά να περιμένουν την ημέρα που ξεκινά – ακόμα κι αν θα είναι σαν χθες.

               ……και προγραμματίστε κάθε βράδυ, μία κοινή στιγμή χαλάρωσης.

  1. Να έχετε προσδοκίες,  κατάλληλες για την ηλικία.

Ένας τετράχρονος δεν μπορεί να αναμένετε να καθίσει ήσυχα ενώ απολαμβάνετε ένα υπέροχο δείπνο. Εάν είστε  με ενήλικες, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν κάτι να κάνουν πχ. εάν μπορούν να διαβάσουν, αγοράστε ένα νέο βιβλίο για την περίσταση. Εάν είναι πολύ μικρά για να παραμείνουν απορροφημένα σε ένα βιβλίο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η επιλογή να υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες για την ηλικία τους.

  1. Φυσική δραστηριότητα

Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει πολλές επισκέψεις στην παιδική χαρά ή άλλες ευκαιρίες εκτόνωσης, καταπραϋντικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά, πχ παιχνίδι με άμμο – Θαλάσσιο παιχνίδι.

Και  χρόνο χαλάρωσης

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο , για να κάνουν ό, τι τους χαλαρώνει ώστε να μειωθεί η τυχόν υπερδιέγερση τους. Τι κάνει το παιδί σας στο σπίτι για να χαλαρώσει; Σχεδιάζει; Κοιμάται; Παίζει με τον φανταστικό φίλο του; Βεβαιωθείτε ότι κάθε μέρα, υπάρχει λίγος χρόνος χαλάρωσης με την αγαπημένη δραστηριότητα του παιδιού σας.

  1. Παρακολουθήστε την διατροφή των παιδιών σας

Πολλά ξεσπάσματα προέρχονται από την πείνα. Και όλοι οι γονείς γνωρίζουν, ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κάνουν  τα παιδιά υπερδραστήρια και μετά καταλήγουν στα δάκρυα. Εάν είναι απαραίτητο, μιλήστε εκ των προτέρων με τους παππούδες και όσους ασχολούνται με τα παιδιά σας, για τον περιορισμό των λιχουδιών. Προσφέρετε μικρά σνακ, πλούσια σε πρωτεΐνες.

Η πιο σημαντική συμβουλή, όπως πάντα στη γονική μέριμνα, είναι να διαχειριστείτε τον εαυτό σας ώστε να κρατήστε τον εστιασμό σας στην σύνδεση.

Το να περνάτε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, θα βοηθήσει στην ρύθμιση των συναισθημάτων τους και στο να νιώσουν καλά μαζί σας.

Αυτή είναι μια τέλεια ευκαιρία, για να απενεργοποιήσετε το κινητό σας και να δείτε τι  υπέροχος γονέας είστε, όταν έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να το απολαύσετε.

Απλώς κάντε το!!!

Θα εκπλαγείτε πόσο πιο ζωντανό – και συνδεδεμένο θα είναι το παιδί σας .Και πόσο πιο πρόθυμο θα είναι  όταν θα χρειάζεστε τη συνεργασία του.

Κοιτάξτε λοιπόν αυτές τις διακοπές, ως ευκαιρία να επαναφορτίσετε και να επανασυνδέσετε την οικογένειά σας!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!