Να χαμογελάς πάντα στη ζωή
Ακόμα και εάν δεν σου χαμογελάει
Χαμογέλα στους χαμένους έρωτες
Χαμογέλα στους πόνους σου
Χαμογέλα παντού.
Το δικό σου χαμόγελο θα είναι:
Φως στο δρόμο σου
Φάρος για τους χαμένους ταξιδευτές
Το χαμόγελό σου θα είναι:
Ένα μητρικό φιλί
Ένα καρδιοχτύπι για τους αγαπημένους σου
Μια αχτίνα του Ήλιου για Όλους
Ένα Αύριο!!!
Άλντα Μερίνι
Η Γυναίκα στον 21ο αιώνα!!! Αγώνες, διεκδικήσεις, κατακτήσεις, προκλήσεις και αξιοθαύμαστες γυναίκες που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, στους πολλαπλούς ρόλους που δημιούργησε το φαινόμενο της «υπεραπασχόλησης» και στην εναλλαγή ή το ταυτόχρονο φόρεμα «πολλών καπέλων»( «social psychological hats»)..
Μια συνεχής προσπάθεια της σύγχρονης γυναίκας, να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλους αυτούς τους ρόλους, που την έφερε αντιμέτωπη με την εξισορρόπηση των δικών της αναγκών με τις ανάγκες του περιβάλλοντος της, της εργασίας της και την εύρεση χρόνου για τον εαυτό της, χωρίς όμως να «αδικήσει» και όσους «εξαρτώνται» από αυτήν.
Ως μητέρα, ήταν και είναι ο μέντορας, ο φίλος, ο φιλόσοφος , ο παιδαγωγός και η μεγάλη αγκαλιά που μέσα σε αυτή γίνεται το «ανάγιωμα», που δεν είναι μόνο η παροχή και ικανοποίηση των βασικών αναγκών των παιδιών αλλά κάτι παραπάνω. Είναι μια διαδικασία προσφοράς πνευματικής και συναισθηματικής τροφής από την βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.
Ως σύζυγος, δεν είναι μόνο η σύντροφος στο σπίτι αλλά και αρκετές φορές βοηθός του άντρα της. Αρκετές φορές μπορεί να θυσιάσει τις προσωπικές της φιλοδοξίες και τις απολαύσεις για να επικεντρωθεί στην ανατροφή των παιδιών και την διαχείριση του σπιτιού ώστε ο σύζυγός της να σκέφτεται περισσότερο την οικονομική ευημερία της οικογένειας. Με λίγα λόγια, ως σύζυγος είναι η έμπνευση του συζύγου της για τις υψηλές προσπάθειες και τα επιτεύγματα.
Ως εργαζόμενη, δραστηριοποιούμενη πλέον σε όλους τους τομείς της οικονομικής , κοινωνικής και πολιτικής ζωής διεκδικεί ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη, για αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές, για διακρίσεις με κόστος στην προσωπική της ζωή, στην φροντίδα της οικογένειας και των παιδιών εάν είναι παντρεμένη, ίσως και των ηλικιωμένων γονέων που συνήθως βασίζονται σε αυτήν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας υπερπροσπάθειας είναι η Σοφία, 37 ετών, παντρεμένη με δύο παιδιά, 5 και 8 ετών. Κάθε πρωί, ετοιμάζει το ένα παιδί για τον σταθμό, το άλλο για το σχολείο και φεύγει για την δουλειά της, όπου ασχολείται για εννέα ώρες. Μαζί με τις μετακινήσεις, λείπει συνολικά 11 ώρες. Γυρίζει , ασχολείται με τα παιδιά, λίγο παιχνίδι, λίγο τα μαθήματα. Ο μικρός κλαίει που την βλέπει λίγο, η μεγάλη γκρινιάζει που δεν τη βοηθά αρκετά για το σχολείο. Προσπαθεί να διατηρεί ένα σπίτι στοιχειωδώς καθαρό. Πλυντήρια, σίδερο. Ο άντρας της, λόγω συγκυριών στη δουλειά του, εργάζεται σε κυλιόμενες βάρδιες. Όσο μπορεί βοηθάει με το σπίτι, αλλά το ωράριο στη δουλειά δεν το ελέγχει. Κάποιες μέρες δεν βλέπονται καθόλου. Τα οικονομικά τους είναι πιεσμένα και οι γονείς τους δεν μπορούν να βοηθήσουν.. Της πρότειναν από τη δουλειά να πάει σε ένα σεμινάριο τα απογεύματα τρεις φορές τη βδομάδα για ένα μήνα, αλλά δεν μπορεί. Πέφτει να κοιμηθεί κατάκοπη, ξυπνά κουρασμένη. Με τις φίλες έχει απομακρυνθεί και η μόνη έξοδος είναι κάποιο παιδικό πάρτι. Η Σοφία αισθάνεται ότι δεν είναι πολύ καλή σε τίποτα. Δεν είναι καλή στη δουλειά, δεν είναι καλή μητέρα, δεν είναι καλή νοικοκυρά και ως γυναίκα….άστα!!! Και αναρωτιέται: «σε τι τελικά είμαι καλή;»
Ο περίγυρος τη θεωρεί περίπου ..ηρωίδα , η ίδια όμως, νιώθει ότι σε κάθε τομέα πετυχαίνει λιγότερα απ’ αυτά που «θα έπρεπε». Τι νιώθει τελικά κι ας μην είναι αλήθεια; Ότι είναι «μέτρια» σε όλα και ας βεβαιώνουν όλοι για το αντίθετο, αφού δεν ανταποκρίνεται στους ρόλους όπως θα «έπρεπε».
Ποια είναι αυτά τα «πρέπει» μιας γυναίκας στη σύγχρονη εποχή, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να τα φθάσει;
Nα είναι: μορφωμένη, δυναμική, ανεξάρτητη, επαγγελματίας με καριέρα και καλές αποδοχές, αλλά όχι πολύ «επικίνδυνη». Ελκυστική, αλλά όχι σε βαθμό που να «προκαλεί». Γλυκιά, με κατανόηση, υποστηρικτική σύντροφος, αλλά όχι υποτονική. Αφοσιωμένη μητέρα, αλλά όχι «καταπιεστική» και «θυματοποιημένη». Καλή φίλη με κατανόηση, αλλά όχι παρεμβατική. Υποστηρικτική συνάδελφος, αλλά όχι ανταγωνιστική. Με γυμνασμένο σώμα, φρέσκο πρόσωπο και κομψό στυλ, αλλά χωρίς υπερβολές. Με καλή, αισιόδοξη διάθεση, ώστε να «ανεβάζει» ψυχολογικά τους άλλους αλλά ταυτόχρονα να κρύβει τις δυσκολίες βάζοντας «μάσκα». Καλή οικοδέσποινα, μαγείρισσα, περιποιητική αλλά όχι η «καλή νοικοκυρούλα».
Τι θα γίνει αν δεν ανταποκριθεί σε όλους αυτούς τους ρόλους; Τι γνώμη θα έχουν οι άλλοι γι’ αυτήν και ιδιαίτερα η ίδια για τον εαυτό της;
Στην προσπάθειά της, να τα συγκεράσει όλα αυτά, μπορεί να βιώσει ανάμεικτα συναισθήματα ενοχής, θυμού, απογοήτευσης, ανεπάρκειας, ματαίωσης με αποτέλεσμα γυναίκες ικανές, να εγκλωβίζονται στις απαιτήσεις των πολλαπλών τους ρόλων και να αναπτύσσουν συμπτώματα και διαταραχές:
- Ψυχοσωματικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας όπως κρίσεις άγχους & πανικού, γυναικολογικά, ορμονολογικά, νευρολογικά προβλήματα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κλπ.
- Διατροφικές διαταραχές: Βουλιμία ή ανορεξία και σε συνδυασμό.
- Περιόδους έντονης κατάθλιψης.
- Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς μπορεί να βιώνουν ανισότητες, βία και σεξουαλική παρενόχληση.
- Υιοθέτηση «κοινωνικής μάσκας», ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Πίσω από την οποία η γυναίκα μπορεί να υποφέρει σιωπηλά.
Η θετική, θεμιτή και αξιοθαύμαστη προσπάθεια της γυναίκας να αποκτήσει φωνή και την θέση που της αναλογεί στην οικογένεια , στην κοινωνία, στην εργασία, στις σχέσεις της, την οδήγησε πρακτικά και ουσιαστικά σε αδιέξοδο και για αυτό πολλές ικανές, δυναμικές γυναίκες σήμερα βιώνουν εγκλωβισμό, καταπίεση του αληθινού χαρακτήρα τους , της ταυτότητά τους και των αληθινών αναγκών τους. Σαν να έχασαν ένα κομμάτι της γυναικείας τους φύσης και της θηλυκής τους ύπαρξης.
Και για αυτό , εν έτη 2023 η γυναίκα καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: Πως να επαναπροσδιορίσει και να επανατοποθετήσει ποια είναι και τι θέλει ουσιαστικά, ώστε να μπορέσει να είναι και να παραμένει ΓΥΝΑΙΚΑ.