8 συμβουλές για να αναγνωρίσεις τι πραγματικά θέλεις να πετύχεις την νέα χρονιά!

Η αρχή μιας νέας χρονιάς, είναι συνήθως μια περίοδος ανασκόπησης και προβληματισμού. Είναι μια κατάλληλη στιγμή, για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες της προηγούμενης χρονιάς, να αναρωτηθούμε τι δεν πήγε όπως θα θέλαμε τους τελευταίους 12 μήνες και να επαναπρογραμματίσουμε τους στόχους μας, για το επόμενο έτος.

Για αυτό το λόγο, κάπου εκεί την Πρωτοχρονιά συνήθως αποφασίζουμε μια επανεκκίνηση, μια αλλαγή, γεγονός που μας ενεργοποιεί και μας ενθουσιάζει.

….Μέχρι τον Φεβρουάριο!!Τότε περίπου, την όποια λίστα με στόχους έχουμε συμπληρώσει, συχνά μοιάζει πολύ δύσκολο να την υλοποιήσουμε ή το πρόγραμμά μας, είναι πολύ ‘’γεμάτο’’ για να ολοκληρώσουμε αυτά τα σχέδια.

Εάν δε, ακούς τους γύρω σου να σου λένε: «Πρέπει να βάζεις στόχους. Γιατί δεν μπορείς;» ή πέφτεις συνεχώς επάνω σε άρθρα που λένε «Στόχοι για την Νέα Χρονιά»,

μία εσωτερική σύγκρουση ξεκινάει που μπορεί να καταλήξει σε: «Άστο για φέτος. Την επόμενη χρονιά», «Ότι και να κάνω, στα ίδια καταλήγω», «Τι μου λένε τώρα. Έχω τόσα στο κεφάλι μου».

Τελικώς, η δέσμευση σε αυτές τις αποφάσεις μπορεί να γίνει αγχωτική, αδιέξοδη και τελικά να αναρωτιέσαι;

«Τι συμβαίνει με εμένα; Γιατί δεν μπορώ να βάλω στόχους;» «Πως θα αλλάξω, τελικά την ζωή μου;»

Πως μπορείς να το κάνεις αυτό;

Οι παρακάτω 8 συμβουλές, θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ότι όσα σε εμποδίζουν να βάζεις αποτελεσματικούς στόχους μπορεί να  μην οφείλεται μόνο στο ότι δεν έχεις χρόνο ή χρήματα αλλά και σε πεποιθήσεις και σκέψεις, να μην γνωρίζεις τι  πραγματικά θέλεις, να μην έχεις υποστήριξη, να προσπαθείς να είσαι τέλειος/α, να φοβάσαι τα λάθη, ή ακόμα και να βάζεις μεγάλους στόχους.

Ας ξεκινήσουμε!!!

1. Αρχικά, σκέψου τις ακόλουθες κατηγορίες: πνευματική ανάπτυξη, προσωπική ανάπτυξη, σχέσεις, καριέρα, οικονομικά και υγεία. Υπάρχουν άλλοι σημαντικοί τομείς στους οποίους θα ήθελες να εστιάσεις φέτος; Πρόσθεσε τα στη λίστα!

Σε μια κλίμακα 1-10, βαθμολόγησε πού βρίσκεσαι σε κάθε κατηγορία για το τρέχον έτος. Αφού αξιολογήσεις τον εαυτό σου για το τρέχον έτος, κάνε το ίδιο για το σημείο που θέλεις να είσαι στο τέλος του επόμενου έτους. Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση (περισσότερο από πιθανή) αντικατοπτρίζει την υψηλότερη προτεραιότητα για εσένα.

Τώρα, κάνε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  • Τι θέλω πραγματικά; Γιατί είναι σημαντικό για μένα να το πετύχω;
  • Τι με εμπόδισε να το πετύχω; Πώς θα το κάνω;
  • Πώς θα ξέρω ότι λειτούργησε; (Πώς μοιάζει η βαθμολογία σας για το 2021;)
  • Τι μπορώ να κάνω περισσότερο/λιγότερο; Τι θέλω, για να συνεχίσω;

2. Κάνε ερωτήσεις αυτό-στοχασμού

Είναι δύσκολο να εμείνεις σε μια απόφαση, αν δεν είναι μέσα στη καρδιά σου. Όταν δεσμεύεσαι να κάνεις μια αλλαγή, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι οι ενέργειές σου ευθυγραμμίζονται με τις βασικές σου αξίες.

Δύο ασκήσεις, μπορούν  να σε βοηθήσουν για να αποφασίσεις τι είναι πιο σημαντικό για εσένα :

Η πρώτη είναι η δημιουργία μιας λίστας αξιών : Ξεκινήστε με 20 και στη συνέχεια, περιόρισε τη λίστα σε πέντε.

Η δεύτερη άσκηση ονομάζεται « η καλύτερη αυτο -εικονοποίηση»: Φαντάσου τον εαυτό σου ένα χρόνο αργότερα. Στη συνέχεια, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  • Τι κάνω; Με ποιον είμαι; Πώς νιώθω;

Αυτή η άσκηση σκοπό έχει να σου δείξει, πώς θέλεις να μοιάζει το μέλλον σου «χωρίς κρίση» – και να σε εμπνεύσει να αναλάβεις δράση.

3. Διαμόρφωσε μικρές «μαγικές» νέες συνήθειες

Σημείωσε πόσο καλά αναγνωρίζεις τις ανάγκες και τα θέλω σου στις παρακάτω κατηγορίες; Σωματικά, Συναισθηματικά, Κοινωνικά, Επαγγελματικά, Διανοητικά, Πνευματικά.

Στις κατηγορίες που αισθάνεσαι ικανοποιημένος γράψε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ! (με θαυμαστικό ). Σε εκείνες που δεν ικανοποιείς τις ανάγκες σου, πάρε τον χρόνο σου και αναρωτήσου τι μπορεί να σε γεμίζει:

  • Να ζεις αυθεντικά;
  • Να βρεις νέα εργασία;
  • Να αφιερώνεις χρόνο για εσένα ως πράξη αυτο-φροντίδας;
  • Να ψάξεις για πράγματα με τα οποία θα παθιαστείς;
  • Να ξεκινήσεις σπουδές;
  • Να αναζητήσεις βοήθεια για θέματα που σε απασχολούν;
  • Να μάθεις να βάζεις όρια; Να δημιουργήσεις νέες σχέσεις;

Ξεκίνησε σε ότι επιλέξεις, με μικρά καθημερινά βήματα και επιβραβεύεσαι  τον εαυτό σου για αυτό!!!Ενδέχεται να χρειαστείς χρόνο και δοκιμές μέχρι να ανακαλύψεις τι σου ταιριάζει. (δημιουργική ψυχοθεραπεία, ομάδες αυτογνωσίας, να φτιάξεις τον κοινωνικό σου κύκλο, να διασκεδάζεις περισσότερο, να διαβάζεις βιβλία, να κάνεις εκδρομές στη φύση κλπ.).

Μία μικροσκοπική καθημερινή  συνήθεια, μειώνει την αντίσταση του μυαλού στην αλλαγή και ανοίγει τον δρόμο προς τον μεγάλο σου στόχο.

Δρ. Μαρία Λεβέντη

4. Άλλαξε τη σκέψη σου

Μην αφήσεις τον εαυτό σου να σκεφτεί, “Κι αν αποτύχω;” Αντίθετα, σκέψου πόσο υπέροχο θα ήταν εάν πετύχεις!

Προσδιόρισε  τα εμπόδια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε εμποδίσει να επιτύχεις τους στόχους σου και προσάρμοσε  ανάλογα τα σχέδιά σου . Αλλά μην αλλάξεις τον στόχο σου, εκτός και αν χρειαστεί.

Με άλλα λόγια, «να είσαι πεισματάρης  με τους στόχους σου, αλλά να είσαι ευέλικτος ως προς τις μεθόδους σου ».

5. Απόκτησε έναν σύμμαχο ή μέντορα ή δεσμεύσου σε κάποιον (ή δύο ή περισσότερους).

Το να κάνεις  check-in με κάποιον σε τακτική βάση θα σε  βοηθήσει να παραμείνεις υπεύθυνος και δεσμευμένος για την πρόοδο των στόχων σου. Θα θελήσεις να ‘’δώσεις αναφορά’’ , η οποία θα σε παρακινήσει να σημειώνεις συνεχή πρόοδο.

6. Επικεντρώσου σε μικρότερους στόχους.

Ο νούμερο ένα  λόγος, που οι άνθρωποι δεν τηρούν τις  αποφάσεις τους για την Νέα Χρονιά είναι, ότι οι στόχοι τους είναι πολύ μεγάλοι ή ασαφείς.

Το επόμενο βήμα, μετά την απόφαση για ένα στόχο είναι να τον χωρίσεις σε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τον μεγαλύτερο στόχο.

Για παράδειγμα: εάν η πρόθεσή σου, είναι να βρεις μια νέα δουλειά, τρεις μικρότεροι στόχοι θα μπορούσαν να είναι η επεξεργασία του βιογραφικού σου, η ενημέρωση του προφίλ στο LinkedIn και η αποστολή τριών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε υπεύθυνους προσλήψεων, ενημερώνοντάς τους ότι αναζητάς  νέες ευκαιρίες. Είναι επίσης αποτελεσματικό, να σχεδιάσεις ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε και πώς θέλεις να κάνεις τα βήματα προς τον στόχο σου.

Θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα σε ένα ή δύο στοιχεία δράσης για να εργάζεσαι κάθε τρεις μήνες, που θα σε  βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο. Εάν θέλεις, να αφήσεις τη δουλειά σου για παράδειγμα σε 12 μήνες, μπορείς να εστιάσεις στην εξοικονόμηση χρημάτων για αυτό το άλμα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

7. Θέσε SMART στόχους

Ο καθορισμός ενός στόχου SMART, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχεις τους στόχους σου. Βεβαιώσου ότι οι στόχοι που έχεις θέσει είναι:   

  • Συγκεκριμένοι
  • Μετρήσιμοι
  • Εφικτοί
  • Ρεαλιστικοί και
  • Έγκαιροι

8. Μείνε συγκεντρωμένος/η

Στην αρχή, μια πρόκληση είναι συναρπαστική αλλά μερικές φορές μπορεί: να λείπουν οι δεξιότητες, το επίπεδο των δεξιοτήτων να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου όμως όχι η «πρόκληση» και είναι εύκολο να βαρεθείς, να θέσεις ένα στόχο που είναι πολύ δύσκολος , με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων και να βιώσεις άγχος.

Πώς καταπολεμάς  αυτήν την πλήξη και το άγχος;

  • Εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι βαριεστημένος/η, αναρωτήσου: «Είναι αρκετά δύσκολο;» ή «Μου είναι αδιάφορο;», «Τι μπορώ να κάνω τώρα, για να το σπάσω;»
  • Εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι άγχος, όταν οι δεξιότητές σου δεν  ευθυγραμμίζονται με την πρόκληση: εστίασε στην αύξηση των δεξιοτήτων σας ή στην αύξηση της πρόκλησης.

Θυμηθείτε, η επιτυχία δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά πάντα αξίζει τον κόπο!

Εάν «παλεύεις» να  προσπαθήσεις, είναι πιθανό αυτός ο στόχος να μην είναι τόσο σημαντικός για εσένα  όσο νόμιζες. Αναρωτήσου: «Έχω αρκετές δεξιότητες;», «Το θέλω πραγματικά;», «Για ποιον το κάνω;»

Και να θυμάσαι:

«Ο καθορισμός στόχων, είναι να βρεις αυτό που θα βελτιώσει τον εαυτό σου και θα σε οδηγήσει στην ευτυχία.

Θα βρεις την  ειρήνη με τον εαυτό σου, όταν θα βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

Χρειάζεται να πάρεις την απόφαση να κάνεις το καλύτερο για εσένα και πρέπει να θυμάσαι τι πραγματικά έχει σημασία.

Οι στόχοι σου, θα σε διαμορφώσουν για το υπόλοιπο της ζωής σου!!»

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!