Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, η εξέλιξη της Ψυχοθεραπείας

Οι αιτίες των ψυχικών παθήσεων αυξάνονται συνεχώς.

Ένταση, άγχος, μια νέα εποχή γεμάτη κινδύνους, διαπροσωπικές σχέσεις γεμάτες δυσκολίες, η τεχνολογία, η υπερέκθεση της προσωπικής ζωής και εκατοντάδες άλλοι λόγοι οδηγούν τις σύγχρονες κοινωνίες σε ψυχικές ασθένειες που φτάνουν ακόμα και το 40 % του πληθυσμού.

Ο Ψυχίατρος και ο Ψυχολόγος δεν μπορεί πλέον να προσεγγίσει τον όγκο των προβλημάτων με την κλασική Ψυχοθεραπεία ή μόνο με τη Φαρμακολογία.

Δημιουργική Ψυχοθεραπεία: όταν γίνεσαι ο θεραπευτής
τού εαυτού σου

H Δημιουργική Ψυχοθεραπεία βασίζεται σε χιλιάδες επιστημονικές μελέτες για το πώς αναπτύσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και οι νευρολογικές αιτιάσεις των ψυχικών παθήσεων και των διαταραχών προσωπικότητας.

Μέσα από τη δημιουργία μιας ζωγραφιάς, ενός ποιήματος , ενός τραγουδιού ή κάποιας άλλης δημιουργίας, ο θεραπευόμενος, με τη βοήθεια του Ψυχιάτρου, αρχίζει ο ίδιος να ανακαλύπτει το πρόβλημά του. Ανακαλύπτει – αποκαλύπτει τον εσωτερικό του κόσμο.

Μπορεί έτσι να επικοινωνήσει και να μεταδώσει πληροφορίες που είναι αδύνατον να εξωτερικεύσει με λόγια. Μόνο έτσι, χωρίς την χρήση λόγου, εκφράζει με κάθε λεπτομέρεια το ασυνείδητό του.

Δημιουργική ψυχοθεραπεία, λύση σε 8 βήματα με αρχή, μέση, και τέλος

Ο λόγος που πολλοί επιλέγουν τη Δημιουργική Ψυχοθεραπεία στη σύγχρονή Ψυχιατρική είναι και ο λόγος που αποτυγχάνει πολλές φορές η κλασική ψυχοθεραπεία σε κάποιους ανθρώπους.

Δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει, πώς θα γίνει, και δεν έχεις πεισθεί ότι θα σε βοηθήσει.

Με τη Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, ξέρεις από την αρχή πόσο θα κρατήσει, και ξέρεις ότι θα σε βοηθήσει, όχι επειδή στο λέει ο Ψυχίατρος σου, αλλά επειδή το καταλαβαίνεις εσύ ο ίδιος.

Οι βασικές συνεδρίες τής Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας είναι 8.

Στο τέλος των 8 συνεδριών, έχεις καταλάβει ο ίδιος το πρόβλημα σου, τι προσπαθείς να διαχειριστείς, πώς πρέπει να το διαχειριστείς, και συμμετέχεις ουσιαστικά στη θεραπεία σου υπό την καθοδήγηση του Ψυχολόγου – Ψυχιάτρου σου.

Ποιες παθήσεις μπορείς να αντιμετωπίσεις με τη Δημιουργική Ψυχοθεραπεία;

Με τη Δημιουργική Ψυχοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσεις όλες τις διαταραχές προσωπικότητας, διότι ουσιαστικά ανακαλύπτεις και διορθώνεις τις “λάθος” πυρηνικές σου πεποιθήσεις.

Επίσης μπορείς να αντιμετωπίσεις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές στα πρώτα στάδια εκδήλωσης της νόσου, διότι ανακαλύπτεις την αιτία που σε οδήγησε στη νόσο.

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και πιο βαριές περιπτώσεις σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή διότι από τη μια, ανακαλύπτει ο ασθενής πού δεν φταίει σε σχέση τη νόσο, και ταυτόχρονα, ανακουφίζεται μέσα από την ίδια την εικαστική διαδικασία της Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας.

Δημιουργική Ψυχοθεραπεία. Αρκούν μόνο 8 συνεδρίες;

Αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, ή περισσότερες συνεδρίες, είναι κάτι που το ξέρεις από πριν και κατανοείς εσύ ο ίδιος την ανάγκη.

Η αποδοχή από το ίδιο το άτομο της πιθανής φαρμακευτικής αγωγής, εξαφανίζει ουσιαστικά έναν από τους κύριους λόγους που πολλές φορές τα ψυχιατρικά φάρμακα αποτυγχάνουν. Ο θεραπευόμενος δεν πιστεύει ότι τα χρειάζεται και πολλές φορές δεν τα παίρνει.

Ψυχική Αξονική: Βήμα 1 και 2 της Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας

Η Ψυχική Αξονική έχει διπλό σκοπό:

  • Βοηθά τον Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή στην άμεση διάγνωση.
  • Βοηθά τον ασθενή να κατανοήσει τι θέλει πραγματικά το ασυνείδητό του να διαχειριστεί. 

Με την Ψυχική Αξονική ο ασθενής χαλαρώνει, δεν ντρέπεται να μιλήσει , γιατί τα έχει πει όλα η ζωγραφιά, κατανοεί με εντυπωσιακό τρόπο, και όχι με μαγικό, τι τον μπλοκάρει, και συμμετέχει στη διαδικασία της θεραπείας του ενεργητικά και όσο αυτός επιθυμεί. 

«Δεν χρειάζεται να είσαι ο Πικάσο για να κάνεις Δημιουργική Ψυχοθεραπεία!»

— Μαρία Λεβέντη

Συνεδρία 1 – η διαδικασία με απλά λόγια

Μιλάει στην αρχή ο θεραπευόμενος και αναλύει τον λόγο για τον οποίο ήρθε. Αμέσως μετά, σε μια λευκή κόλα, με ένα μαύρο μαρκαδόρο, κάνει μια ζωγραφιά χρησιμοποιώντας ένα τρυκ όπου τα μάτια κατ’ αρχάς είναι κλειστά.

 Να ξέρει ή να μην ξέρει κάποιος να ζωγραφίζει δεν μας απασχολεί!  Είτε κάνει μια μουτζούρα, είτε την Μόνα Λίζα , οι πληροφορίες είναι οι ίδιες.

 Ο ασθενής ξεκινάει και τελειώνει με τις οδηγίες τής Μαρίας Λεβέντη. Όταν ανοίξει τα μάτια και δει τι ζωγράφισε, μένει έκπληκτος, θετικά ή αρνητικά.

 Συνήθως οι  περισσότεροι το διασκεδάζουν, οπότε χαλαρώνουν, και με αυτή τη διάθεση ξεκινάμε τον εντοπισμό των διαφόρων θεμάτων .

Με ερωτήσεις της Μαρίας Λεβέντη, βάσει της μαιευτικής μεθόδου του Σωκράτη, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον εντοπισμό των αρνητικών αναμνήσεων, εκείνων που ήταν η αρχή, άρα και η αιτία των περισσοτέρων προβλημάτων.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία εμφανίζονται και πολύ καλά κρυμμένα – θαμμένα μυστικά που στη πρώτη συνέδρια σπάνια τα λέει ο θεραπευόμενος στον θεραπευτή.

Η πρώτη συνεδρία τελειώνει με εργασία για το σπίτι. Ο θεραπευόμενος πρέπει να γράψει μια ιστορία χρησιμοποιώντας πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διάγνωσης.

Συνεδρία 2 – η θεραπεία ξεκίνησε 

Στη δεύτερή μας συνεδρία η Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Λεβέντη μελετά μαζί με τον θεραπευόμενο τη ζωγραφιά, την ιστορία, και όλα όσα ένιωσε και σκέφτηκε κατά τη διάρκεια αυτή.

Στο τέλος της συνεδρίας ο ασθενής αρχίζει να φορά το καπέλο τού Ψυχολόγου τού εαυτού του.

Συνειδητοποιεί πως η θεραπεία έχει ήδη ξεκινήσει γιατί έχουν μπει σε μια τάξη πολλές σκόρπιες σκέψεις. Έχει συνειδητοποιήσει πως η θεραπεία δεν είναι τόσο επώδυνη όσο είχε ακούσει, αλλά έχει και διασκεδαστικές, ρομαντικές και στιγμές με σασπένς!

Συνεδρία 3 – ξεχωρίζουμε τα αρνητικά, δυναμώνουμε τα θετικά

Στην 3η συνάντηση, ο ασθενής ζωγραφίζει τον φωτεινό και σκοτεινό εαυτό του για να αρχίσει να μιλά για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, όπως τα αντιλαμβάνεται, προκειμένου να ενισχύσουμε τα θετικά και να επεξεργαστούμε τα αρνητικά.

Συνεδρία 4 – δουλεύουμε με τα αδύνατα κομμάτια μας

Ο ασθενής πλέον γίνεται θεραπευόμενος. Γνωρίζοντας τα δυνατά του σημεία αποκτά αυτοπεποίθηση. Έχει πειστεί ο ίδιος για την ψυχική του πάθηση, και μαζί με τον Ψυχίατρο βλέπει πώς τον επηρεάζει, και τι αδυναμίες του προκαλεί.

Συνεδρία 5 – όταν γνωρίζεις τι έχεις, και καταλαβαίνεις πού ξεκινά η πάθηση

Στη 5η συνέδρια, ο θεραπευόμενος ζωγραφίζει ένα φανταστικό δέντρο και μέσα από αυτή τη ζωγραφιά ανακαλύπτει μαζί με τον Ψυχίατρό του το «ταβάνι της χαράς του».

Συνεδρία 6 και 7 – ο ασθενής έχει θεραπευτεί και κάνει τα πρώτα βήματά του στην νέα του ζωή

Στην 6η και στην 7η συνεδρία συζητάμε κυρίως για την αυτοεκτίμηση, μια που ο θεραπευμένος δεν έχει πλέον λόγο να μισεί τον εαυτό του. Δεν έχει κανένα λόγο να παλεύει με αυτό που είναι γιατί είναι κάτι ωραίο.

Στην 7η συνεδρία, δουλεύουμε κυρίως στην αυτοπεποίθηση, για να μπορέσει ο θεραπευμένος να κάνει πράξη όσα έχουμε πει.

Συνεδρία 8 – όταν καταλαβαίνεις ότι ίσως δεν θα ξαναχρειαστείς Ψυχίατρο

Στην 8η συνεδρία, ο θεραπευμένος είναι αυτός που μιλά περισσότερο. Έχει ανακαλύψει τον εαυτό του, έχει ξεπεράσει την πάθησή του, έχει μάθει να αυτοπαρακολουθείται. Ο Ψυχίατρος του δίνει απλά κάποιες οδηγίες, κυρίως για να είναι σε θέση να καταλάβει αν θα ξαναβρεθεί σε επαφή με κάποια ψυχική πάθηση.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!