Γονεϊκή Αυτογνωσία: Γίνε η καλύτερη εκδοχή του γονέα που χρειάζονται τα παιδιά σου!

Τι σημαίνει άραγε το να είσαι “καλός γονέας”;

Όσοι είμαστε γονείς, καθημερινά δίνουμε μέρη του εαυτού μας προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε σε έναν από τους πιο σημαντικούς και συνάμα προκλητικά δύσκολους ρόλους της ζωής μας. Αυτόν του γονέα. Εδώ και πολλά χρόνια, οι περισσότεροι γονείς ταλαιπωρούνται προσπαθώντας να βρουν την ιδανική “φόρμουλα” ώστε να γίνουν οι “τέλειοι γονείς” για τα παιδιά τους.

Συχνά, οι γονείς

 • Αγωνιούν για το πόσο «καλοί γονείς’’ είναι.
 • Αγωνιούν για το εάν κάνουν λάθη.
 • Φοβούνται για το κατά  πόσο αυτά τα λάθη ‘’θα κοστίσουν’’ στα παιδιά τους.
 • Συγχέουν τον ‘’καλό γονιό’’ με τον ‘’καλό εαυτό’’.
 • Γεμίζουν με ενοχές και αδιέξοδα.

Ωστόσο, επειδή η γέννηση του παιδιού σημαίνει και τη γέννηση του “γονέα”, στην πορεία αυτού του ταξιδιού, ο γονέας συνήθως μπαίνει στη διαδικασία να εξελιχθεί, να αντιληφθεί τι είναι σωστό και τι λάθος, τι στυλ ανατροφής του ταιριάζει καλύτερα και ποια τελικά θα είναι η δική του μοναδική προσέγγιση που θα ταιριάζει στην οικογένειά του, καθώς συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος “δεν είναι οι γονείς του”.

Έτσι, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το κάθε παιδί, ως ένα ξεχωριστό άτομο, έχει διαφορετικές ανάγκες αναλόγως και την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται, οι οποίες πρέπει να καλύπτονται με έναν εξατομικευμένο τρόπο.

Μέσα σε όλη αυτή την αναζήτηση, ως γονείς έχουμε και μια ενδόμυχη προσδοκία «Να είμαστε οι τέλειοι σοφοί γονείς, που θα έχουμε απαντήσεις για όλα τα θέματα».

Το αποτέλεσμα είναι το μυαλό μας να τριβελίζεται από ερωτήσεις, όπως:

 • «Πως μπορώ να είμαι «απλά» ένας καλός γονιός;»
 • «Κάνω το καλύτερο που μπορώ; Και εάν ναι γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος/η;»
 • «Γιατί δεν μπορώ να βάλω όρια και κανόνες στο παιδί  μου ;»
 • «Πως μπορώ να συνδεθώ με το παιδί μου;»

Αν ανήκεις στην κατηγορία των γονέων που το κεφάλι τους γεμίζει καθημερινά με τέτοιου είδους σκέψεις και ερωτήματα που δεν μπορεί να λύσει, τότε η Γονεϊκή Αυτογνωσία είναι η λύση για εσένα.

Αν ανήκεις στην κατηγορία των γονέων που το κεφάλι τους γεμίζει καθημερινά με τέτοιου είδους σκέψεις και ερωτήματα που δεν μπορεί να λύσει, τότε η Γονεϊκή Αυτογνωσία είναι η λύση για εσένα.

Πώς μπορεί όμως να αρχίσει να λύνεται αυτό το κουβάρι;

Αξιοποιώντας τα παρακάτω 5 χρήσιμα tips, σταδιακά θα νιώσετε ανακούφιση και ικανοποίηση με τον ρόλο σας ως γονείς:

 • Μάθετε για την ανάπτυξη του παιδιού, ώστε να μπορείτε να προσεγγίσετε το παιδί σας με θετικές και ρεαλιστικές προσδοκίες.
 • Αναπτύξτε μια θετική προσέγγιση για την ανάπτυξη  του παιδιού σας και αναζητήστε θετικά πράγματα για να εκτιμήσετε κάθε μέρα.
 • Αναπτύξτε πρακτικές που θα μεταφέρουν θετικά μηνύματα στην αλληλεπίδραση σας με το παιδί σας, όπως η αναπαραγωγή μουσικής, το τραγούδι ή στιγμές συζήτησης στο παιδί σας.
 • Επικεντρωθείτε στην αμοιβαία θετική σχέση με τον σύντροφό σας και μειώστε οποιαδήποτε εχθρότητα μπροστά στα παιδιά.
 • Να είστε ‘’παρόν’’ στον χρόνο με το παιδί σας. Για τα παιδιά η ‘’προσοχή’’ σας ισούται με την ‘’αγάπη’’ σας.

Για να γίνεις το πρότυπο που θα ήθελες για τα παιδιά σου, θα ωφελήσει να σε «ακούσεις», να σε «ανακαλύψεις» και να διδάξεις το παιδί σου πως η πραγματική ευτυχία απαιτεί πολλές φορές την υπέρβαση του ίδιου σου του εαυτού.

Ο ρόλος του γονέα είναι μια αέναη διαδικασία εξέλιξης και ανάπτυξης τόσο του εαυτού μας όσο και της σχέσης μας με το παιδί μας.

Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι άλλο παλεύοντας μόνος σου να βρεις όλες τις λύσεις.

Η Γονεϊκή Αυτογνωσία, η υπηρεσία που προσφέρεται στο Πρότυπο Ιατρείο Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας της Dr. Μαρίας Λεβέντη, σου εξασφαλίζει ουσιαστικές αλλαγές και πρακτικά αποτελέσματα στη σχέση σου με το παιδί σου.

Γίνε ο γονέας που χρειάζεται το παιδί σου, καλώντας τώρα στα 6979 361 805 – 210 5561 919

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!