Δημιουργική Ψυχοθεραπεία: ΜΥΘΟΙ vs ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο για διαρκή και ουσιαστική αλλαγή. Ωστόσο, ο τομέας της -όπως άλλωστε καθετί νέο, καινοτόμο και πρωτοποριακό- συχνά παρεξηγείται.

Τι λες; Θες να εξερευνήσουμε και να αποδομήσουμε μαζί, ορισμένους από τους πιο συνηθισμένους -γύρω από αυτήν  μύθους;

ΜΥΘΟΣ :  Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία είναι μόνο για καλλιτέχνες.

Πραγματικότητα: 

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία είναι για όλους. Όλοι ζωγραφίζουμε. Όλοι έχουμε συναισθήματα και σκέψεις. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να τα εκφράσουμε.

Το να εκφραζόμαστε οπτικά είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης μας.

Δρ. Μαρία Λεβέντη

Η δημιουργία τέχνης στην Δημιουργική Ψυχοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα:

 • μια φυσική μορφή έκφρασης για κάθε έναν από εμάς, αφού το να εκφραζόμαστε οπτικά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινη φύσης μας.
 • Δεν απαιτείται καμία καλλιτεχνική ικανότητα ή εμπειρία.
 • Στη Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, η τέχνη χρησιμοποιείται ως διαδικασία, ως μέσο δηλαδή για να επηρεάσουμε και να ενθαρρύνουμε την αλλαγή και την ανάπτυξη.
 • Είναι πιο εύκολο για άτομα με λιγότερη «ταυτότητα καλλιτέχνη» να εμπλακούν σε μια δημιουργική διαδικασία -όπως αυτή της Δημιουργικής ψυχοθεραπείας»- που κάνει το αόρατο ορατό.

ΜΥΘΟΣ: Θα πρέπει να ζωγραφίζω σε κάθε συνεδρία.

Πραγματικότητα: 

Δεν απαιτεί κάθε συνεδρία, δημιουργίας τέχνης.

Δηλαδή, στην Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, η εστίαση, δεν είναι αποκλειστικά στην αισθητική και στο τελικό προϊόν. Είναι στη δράση και στη διαδικασία διαμόρφωσης.

Αυτό σημαίνει πως στην Δημιουργική Ψυχοθεραπεία:

 • ορισμένες συνεδρίες επικεντρώνονται στη δημιουργία και επεξεργασία νοήματος των θεμάτων που σε απασχολούν μέσα από την ζωγραφική – φέρνοντας στο φως σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που μπορεί να κρύβονταν στο σκοτάδι- και
 • πολλές άλλες, είναι αφιερωμένες στο να εκφράσεις λεκτικά -να μιλήσεις δηλαδή-  για τις ανησυχίες σου ως άτομο.

Άλλωστε χρειάζεται να γνωρίζεις πως:

Η λεκτική πλευρά του εγκεφάλου μας & η οπτική πλευρά του εγκεφάλου μας είναι  στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά μονοπάτια

Fenneld, 2020

Επιπρόσθετα, η Δημιουργική ψυχοθεραπεία, μπορεί επίσης και ενσωματώνει συνδυαστικά, και άλλες λεκτικές και οπτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία – όπως για παράδειγμα:

 • καθοδηγούμενο οραματισμό,
 • ασκήσεις αναπνοής,
 • ασκήσεις αφιερωμένες σε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων ή
 • ασκήσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

ΜΥΘΟΣ : Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία απευθύνεται μόνο σε παιδιά ή άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Πραγματικότητα: 

Ισχύει πως τα παιδιά είναι συχνά πολύ δεκτικά στην Εικαστική Θεραπεία, καθώς προτιμούν να είναι δημιουργικά και να λύνουν προβλήματα χωρίς λόγια.

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία όμως, είναι ένα απίστευτα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για κάθε ηλικία!

Κι ενώ η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό τρόπο επεξεργασίας προσωπικών θεμάτων -για άτομα που θεωρούν δύσκολη ή αδύνατη τη λεκτική επικοινωνία, παρόλα αυτά δεν περιορίζεται καθόλου σε αυτούς τους πληθυσμούς και μόνο.

Στην πραγματικότητα, η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία και οι Δημιουργικοί ψυχοθεραπευτές είναι ειδικευμένοι στην προσαρμογή της θεραπευτικής διαδικασίας, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανάγκες και ικανότητες έχει ο κάθε άνθρωπος.

ΜΥΘΟΣ: Ο Δημιουργικός Ψυχοθεραπευτής γνωρίζει τι σκέφτεσαι «ρίχνοντας μια ματιά και μόνο» σε αυτό που ζωγράφισες.

Πραγματικότητα: 

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεστε κοιτάζοντας απλά κάτι που σχεδιάσατε ή δημιουργήσατε!

Ο Δημιουργικός ψυχοθεραπευτής συνεργάζεται μαζί σας για να κατανοήσει και να αντλήσει νόημα από τα σύμβολα και τις εικόνες που δημιουργούνται.

Αν και ο Δημιουργικός ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος στην κατανόηση εικόνων και συμβόλων, το νόημα του έργου τέχνης σας, προέρχεται πάντα απευθείας από εσάς, τις προσωπικές σας δηλαδή συνδέσεις και τα συναισθήματα.

Αυτό που κάνει ο Δημιουργικός ψυχοθεραπευτής, είναι να σας βοηθήσει

 1. να αποκτήσετε μεγαλύτερη κατανόηση και
 2. να εξετάσετε πολλαπλές έννοιες σε αυτό που δημιουργήσατε, ζωγραφίσατε κ.τ.λ
 3. θέτοντας σας εύστοχες ερωτήσεις -που λαμβάνοντας τες υπόψη σας, ανακαλύπτετε εσείς οι ίδιοι τις πολυπόθητες απαντήσεις!

ΕΣΕΙΣ είστε ο ειδικός στο νόημα και τη σημασία αυτού που δημιουργείτε στην Δημιουργική ψυχοθεραπεία!

Συμπέρασμα

 • Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία είναι για όλους.
 • Δεν απαιτεί κάθε συνεδρία της, δημιουργία τέχνης.
 • Η ζωγραφική κατά τη διάρκεια της Δημιουργικής ψυχοθεραπείας χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων.
 • Στην Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, ΕΣΥ είσαι ο ειδικός στο νόημα και τη σημασία αυτού που δημιουργείς.
 • Η Δημιουργική ψυχοθεραπεία ασχολείται, με το να φέρεις ΕΣΥ, την ασυνείδητη, άυλη ψυχική σου κατάσταση, σε Συνειδητή, Απτή μορφή.

Η Δημιουργική ψυχοθεραπεία ασχολείται με το να φέρεις ΕΣΥ την ασυνείδητη, άυλη ψυχική σου κατάσταση σε συνειδητή, απτή μορφή.

Ευχή μου λοιπόν -με όλα τα παραπάνω- να ξεκαθάρισε  λίγο περισσότερο για όλους εσάς το τοπίο, σχετικά με το «τι είναι και τι δεν είναι» η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, «τι κάνει και τι δεν κάνει», και «γιατί πράγματι προσφέρει» πολλά περισσότερα από απλά και μόνο τη δημιουργία μιας ζωγραφιάς!

Φυσικά, εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια σχετικά με την Δημιουργική ψυχοθεραπεία, ή οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί, θα χαρώ να σας βοηθήσω!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!