Δημιουργική ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο των 8 διαστάσεων

Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να ανοιχτείς σε άλλους μετά από μια τραυματική εμπειρία ή όταν παλεύεις με βαθύτερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το να κουβαλάς όμως αυτά τα συναισθήματα και τις εμπειρίες χωρίς να τα επικοινωνείς, μπορεί τελικά να αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο.

Τι μπορείς να κάνεις;

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία σε βοηθά με 8 απλά βήματα να μάθεις ΠΩΣ μπορείς ο ίδιος να αρχίσεις να γίνεσαι ο θεραπευτής τού εαυτού σου!

Αυτό σημαίνει πως:

  • να εκφράζεσαι ελεύθερα
  • να ανακαλύπτεις και να αποκαλύπτεις τον εσωτερικό σου κόσμο βήμα-βήμα,
  • να ρίχνεις φως σε αυτά που σε προβληματίζουν και
  • να προχωράς!

Γιατί να το κάνεις αυτό;

Γιατί μόλις μπορέσεις ο ίδιος να αναγνωρίσεις, αυτό με το οποίο παλεύεις, τότε μπορείς και να προχωρήσεις στη διαδικασία της θεραπείας του!

Πάρε μια μικρή γεύση…

Πρακτικά λοιπόν, αρχίζεις από το Βήμα 1 και προχωράς…

ΒΗΜΑ 1: Ποια είναι η επιθυμία της καρδιάς μου, τι θέλω, τι χρειάζομαι αυτή την περίοδο χρόνου για να αισθανθώ καλύτερα;

ΒΗΜΑ 2: Τι φοβάμαι ότι μπορεί να μπει εμπόδιο στην πραγματοποίηση όσων χρειάζομαι; Τι είδους πιθανή αρνητικότητα μπορεί να συναντήσω; Μπορώ να τη χειριστώ; Τι χρειάζεται να κάνω;

ΒΗΜΑ 3:  Μέχρι και σήμερα, τι τρόπους έχω χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσω αυτό μου το θέμα; Δηλαδή πως συνήθως αντιδρώ; Πχ. Το βάζω στα πόδια, το αποφεύγω, περιμένω να περάσει από μόνο του, λέω ψέματα, το αρνούμαι, κατηγορώ εμένα, κατηγορώ τους άλλους, δεν κάνω τίποτα, ακινητοποιούμαι κτλ; Μήπως κάνω πάντα το ίδιο; Αν ναι, τι είναι αυτό; Και γιατί; Για ποιον λόγο; Αν οι χειρισμοί μου αυτοί δεν είναι αποτελεσματικοί; Θέλω να αλλάξω, να διορθώσω, να αντικαταστήσω κάτι;

ΒΗΜΑ 4: Πως με φροντίζω; Tι μέτρα λαμβάνω για να με περικαλύψω, να με προστατεύσω, να με φροντίσω; (α) όταν αυτό συμβαίνει (β) αφού έχει συμβεί (γ) για να μη ξανασυμβεί; Τι θα κάνω σε περίπτωση που ξαναγίνει ή έρθω πάλι αντιμέτωπος με κάτι παρόμοιο; Τι σκέφτομαι να κάνω; Ποιος ή τι θα μπορούσε να με βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης;

ΒΗΜΑ 5: Οτιδήποτε νέο και διαφορετικό φέρνει εξέλιξη. Τι καινούριο, φρέσκο, νέο, μπορώ να κάνω για να ανακάμψω, να μη μένω στάσιμος, για να προχωρήσω πέρα από το ζήτημα αυτό που με παιδεύει τόσο καιρό; Nέος τρόπος χαλάρωσης/ανακούφισης, Νέα προσέγγιση στη θεραπεία; Νέος τρόπος σκέψης; Νέα πληροφορία;

BHMA 6: Ποιος είναι ο πρώτος μικρός στόχος, που μπορώ να συμφωνήσω με τον εαυτό μου ότι χρειάζεται να βάλω για τη θεραπεία μου, έτσι ώστε να αρχίσω και να μπω σε δράση.

ΒΗΜΑ 7: Ποια είναι τα βασικά συναισθήματα που έχω για αυτό που βιώνω; τα έχω ανακαλύψει; Αν τα έχω ανακαλύψει, μπορώ να τα διαχειριστώ; Τα εκφράζω (με τι τρόπο); τα αρνούμαι, τα καταπιέζω; Τι θα ήθελα ιδανικά να νιώθω και να αισθάνομαι; (το φαντάζομαι). Τι ή ποιος μπορεί να με βοηθήσει να τα καταφέρω;

ΒΗΜΑ 8: Για να ευδοκιμήσουμε, χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης που θα είναι εκεί για εμάς, όταν έχουμε ανάγκη. Δηλαδή, ένα δίκτυο ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν πρακτική ή συναισθηματική υποστήριξη και  στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε όποτε βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Ποιοι μπορούν να σε ενισχύσουν και να υποστηρίξουν την δική σου προσπάθεια θεραπείας; Γνωρίζεις;

Εσύ είσαι ανοιχτός στην ιδέα να ζητήσεις βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι και να αποδεχτείς αυτήν τη βοήθεια όταν σου προσφέρεται; Αν ναι, την ζητάς? Από ποιον?

Η βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου, η αναγνώριση και η σωστή διαχείριση των θεμάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζεις, σε βοηθάει να γλυτώσεις ψυχικό πόνο!

Δρ. Μαρία Λεβέντη

*Η Δημιουργική ψυχοθεραπεία, μπορεί μέσα από 8 απλά βήματα, να βοηθήσει όλους όσους αγωνίζονται να εκφράσουν συναισθήματα που κάποτε κρατούσαν θαμμένα μέσα τους, να μπορέσουν να τα αναγνωρίσουν, να τα αντιμετωπίσουν με επιτυχία  και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!