Ζώντας με κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη: Ένας οδηγός υποστήριξης!

Και φτάνει η στιγμή που ανακαλύπτεις ότι ο/η σύντροφος σου ή ο συγγενής σου ταλαιπωρείται από κατάθλιψη.

Δεν ήξερες τίποτα μέχρι χθες για αυτό. Μόνο ακουστά. Μην ανησυχείς!

Σήμερα υπάρχουν λύσεις και θεραπείες για την κατάθλιψη. Αρκεί να γνωρίζεις και να το αντιμετωπίσεις σωστά και υπεύθυνα. Ετοίμασα για σένα ένα οδηγό υποστήριξης που σίγουρα θα σε βοηθήσει για αρχή. Να θυμάσαι! Δεν είσαι μόνος σου σε αυτό. Ξεκίνα με τον παρακάτω οδηγό και σε ότι χρειάζεσαι, μπορώ να σε βοηθήσω και να σε κατευθύνω.

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ:

Ο «οδηγός υποστήριξης», απευθύνεται σε οποιονδήποτε ζει με κάποιο άτομο που έχει κατάθλιψη. Το παρακάτω εγχειρίδιο μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί μια ισορροπημένη και καλή σχέση είναι σημαντική για να είναι ψυχικά υγιές ένα καταθλιπτικό άτομο. Και φυσικά τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση που πιθανώς βιώνεις. Τόσο για το άτομο που σε απασχολεί, όσο και για εσένα!

Απαντώ παρακάτω σε 8 βασικά ερωτήματα που σε απασχολούν:

Είμαι μαζί του σε σχέση ή είναι συγγενής μου και θέλω να μάθω τι συμβαίνει.

Το πρώτο και βασικότερο! Βεβαίως έχετε κάθε δικαίωμα να μάθετε ακριβώς τι συμβαίνει στο σύντροφο ή το συγγενή σας. Το ιδανικό είναι να μιλήσετε με κάποιον ειδικό μόνοι σας ή με το δικό σας άνθρωπο.

Τι ακριβώς έχει ο/η σύντροφος μου ή ο/η συγγενής μου;

Το σημαντικότερο είναι να μάθετε εσείς και το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, τι είδους κατάθλιψη έχει και σε τι βαθμό. Με το εργαλείο της Ψυχικής Αξονικής, μπορούμε να δούμε ακριβώς σε ποια βαθμίδα βρίσκεται η κατάθλιψη. Αν χρειάζεται κλινική προσέγγιση συνοδευόμενη από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με δημιουργική ψυχοθεραπεία ή αν χρειάζεται μόνο δημιουργική ψυχοθεραπεία χωρίς την παρέμβαση κάποιου φαρμάκου. Η συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση μου μέσω της ψυχιατρικής, ψυχοθεραπείας, τεχνών και art therapy, δίνει στον ασθενή και το σύντροφο ή συγγενή του, την πιο ολοκληρωμένη λύση στη θεραπευτική πορεία για την επίλυση του προβλήματος.

Πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια;

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να προκληθεί από ένα άσχημο γεγονός όπως απώλεια, πένθος, χωρισμός ή μια σειρά από δύσκολα ή δυσάρεστα γεγονότα, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί απροσδόκητα.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά

  • Χαμηλή διάθεση που διαρκεί δύο εβδομάδες ή περισσότερο.
  • Αίσθημα ενοχής, αναξιότητας και απελπισίας.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή απόλαυσης σε δραστηριότητες.
  • Αίσθημα κόπωσης ή έλλειψης ενέργειας.
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Αλλαγές στην όρεξη – τρώγοντας περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.
  • Διαταραχές ύπνου
  • Σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.
  • Προβλήματα μνήμης, όπου είναι πιο εύκολο να σκέφτονται κακές αναμνήσεις.

Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη μία σχέση;

Οι κακές σχέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερη σωματική και συναισθηματική υγεία, συμπεριλαμβανόμενης και της κατάθλιψης. Οι δυστυχισμένες σχέσεις αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο περαιτέρω καταθλιπτικών επεισοδίων. Το να είσαι υποστηρικτικός σύντροφος ή συγγενής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του συντρόφου σου από ψυχολογικά προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη.

Φταίω εγώ; Κάνω τα πράγματα χειρότερα;

Μπορεί να αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε να είστε η αιτία της κατάθλιψης ή ότι μπορεί να κάνετε χειρότερα τα πράγματα. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να προέλθει από «άγνωστες» αιτίες. Ως σύντροφος ή συγγενής κάποιου με κατάθλιψη, μπορείς να βοηθήσεις πολύ παρατηρώντας τα πρώιμα σημάδια και προσφέροντάς  την υποστήριξη και την κατανόησή σου. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη η κατάθλιψη μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος επιδεινώνεται καθώς περιστρέφεται.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον άνθρωπο μου που πάσχει από κατάθλιψη;

Συνεχίστε να κάνετε σχέδια μαζί του/της και διατηρήστε τις επαφές με τους φίλους σας. Θα βοηθήσει πολύ να συμμετέχετε σε δραστηριότητες και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και τους δύο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αθλείστε τόσο για σωματικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Προσπαθήστε να συζητάτε συχνά και επικεντρωθείτε σε ευτυχισμένες στιγμές όταν αναπολείτε το παρελθόν.

Τι γίνεται με εμένα; Χρειάζομαι βοήθεια;

Το καλύτερο σημείο εκκίνησης είναι να ζητήσετε οι ίδιοι βοήθεια για τον εαυτό σας! Η αυτοφροντίδα τόσο του δικού σας ανθρώπου όσο και του εαυτού σας είναι από μόνο του ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Σκεφτείτε την πιθανότητα να λύσετε τα δικά σας ζητήματα για να είστε περισσότερο χρήσιμος/η στη συνέχεια.

Θα γίνει καλύτερα ο άνθρωπος μου;

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα προσεγγίζοντας την κατάθλιψη μέσα από τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Ιατρικής και ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης συνδυαστικά. Δοκιμάστε το πρώτο βήμα κάνοντας μία συνεδρία ψυχικής αξονικής για να γίνει η σωστή διάγνωση και ο κατάλληλος θεραπευτικός σχεδιασμός και πλάνο για εσένα και τον/την σύντροφο ή συγγενή σου.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!