Θες να μαθεις πώς να αποκτήσεις την ικανότητα να επιβάλεσαι στον εαυτό σου;

Η ικανότητα να επιβληθεί κανείς στον εαυτό του είναι μια σημαντική δεξιότητα για την αυτοκυριαρχία και την επίτευξη των στόχων που έχει στο μυαλό του. Δεν μπορεί κανείς να την αποκτήσει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει χρόνο και πειθαρχία. Παρ’ολ’αυτά υπάρχουν ορισμένες δράσεις που μπορείς να κάνεις.

  • Θέσε σαφείς στόχους:

Πρώτα απ’ όλα, καθόρισε τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις και κατά πόσον είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σκεφτείς τι είσαι διατεθειμένος να “θυσιάσεις” για να πετύχεις αυτό που θες. Για παράδειγμα, να πάρεις μια προαγωγή στη δουλειά, προϋποθέτει να μην έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο όσο είχες πριν πάρεις την απόφαση να πάρεις προαγωγή. Επίσης, με το να ορίσεις στόχους, κάνεις τη διαδικασία απόκτησης αυτοελέγχου πιο συγκεκριμένη και έτσι μπορείς να συγκεντρώνεις την ενέργεια και δύναμή σου μόνο σε ενέργειες που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σου.

  • Δημιούργησε μια συνεπή ρουτίνα:

Μια συνεπής και οργανωμένη ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει να επιβληθείς στον εαυτό σου. Προσδιορίζοντας το τι θα κάνεις μέσα στην ημέρα σου, με ακρίβεια και πάντα με βάση αυτό που θες να πετύχεις, δεν σου επιτρέπει να “χάνεις χρόνο” και να αποσυντονίζεσαι. Ακόμη, με το να ορίζεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, θα παρατηρήσεις ότι κουράζεσαι λιγότερο, διότι είσαι προετοιμασμένος και ξέρεις τι θα κάνεις.

  • Ανάπτυξη αυτοπειθαρχίας και αντιμετώπιση ανακολουθιών:

Η αυτοπειθαρχία είναι καίρια για την επίτευξη των στόχων σου. Ενίσχυσε την αυτοπειθαρχία σου δημιουργώντας και τηρώντας κανόνες, θέτοντας χρονικά όρια και επιμένοντας σε αυτά ακόμα και όταν αισθάνεσαι λιγότερο “μοτιβαρισμένος”. Τις πρώτες φορές θα σου φανεί πολύ δύσκολο , όταν θα έχεις κάτι σημειωμένο να κάνεις αλλά δεν έχεις όρεξη ή κάποια άλλη δικαιολογία να μην το κάνεις. Όμως μετά από λίγο καιρό, αν το συνεχίσεις και βάζεις το στόχο σου “πιο ψηλά” από κάθε τι άλλο, θα νιώσεις πολύ μεγάλη ικανοποίηση, αφού ξεκινάς να αποκτάς την ικανότητα της επιβολής στον εαυτό σου.

  • Αυτοφροντίδα και “αυτοκυρώσεις”:

Μην ξεχνάς να αφιερώνεις χρόνο για την ανανέωση και την αυτοφροντίδα σου. Φρόντισε να έχεις επαρκή χρόνο για την ανάπαυση, την άσκηση, τη διατροφή και την ψυχολογική ευεξία σου, εφόσον έχεις τηρήσει αυτά που έχεις πει ότι θα κάνεις. Εάν δεν έχεις τηρήσει κάτι όμως, ανάλογα με τη σημασία του πράγματος που δεν τήρησες, πρέπει να βάλεις μόνος σου στον εαυτό σου “τιμωρίες”. Μόνο έτσι θα έχει νόημα να συνεχίσεις το δρόμο σου προς την απόκτηση αυτοεπιβολής, αλλιώς θα συναντάς ή θα “φαντάζεσαι” συνέχεια εμπόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοεπιβολή μπορεί να είναι πρόκληση για ορισμένους ανθρώπους. Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στο να επιβληθείς στον εαυτό σου, μπορεί να είναι χρήσιμο να δεις το παρακάτω μου βίντεο ή να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!