Μάθε να λες ΟΧΙ και να το εννοείς!

Κάθε μήνας έχει και την προσωπικότητα του.

Ο Σεπτέμβριος για παράδειγμα  είναι ο μήνας του πανικού. Ξεκινάνε τα πάντα και πρέπει να αρχίσεις να τρέχεις και πάλι ενώ είχες ξεκινήσει να χαλαρώνεις… λίγο.

Με κάποιον τρόπο μπήκες στο ρυθμό όμως και αποδέχτηκες ότι πρέπει να χορέψεις μέχρι τον επόμενο Ιούνιο τουλάχιστον. Είτε τα κατάφερες καλά, είτε καλύτερα ή λιγότερο καλά, αυτός ο μήνας πια έφυγε. Μπήκε ο επόμενος ήδη!

Ο Οκτώβριος φίλες και φίλοι μου  από την άλλη είναι ο μήνας του ΟΧΙ. Τώρα καλείσαι να ανακαλύψεις εσύ το δικό σου ηχηρό όχι ακολουθώντας το πρότυπο της πατρίδας.

Παρατηρώντας, μελετώντας και δουλεύοντας θεραπευτικά πάνω από 20 χρόνια ως ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια με εκατοντάδες ανθρώπους έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:

Κανένα ΟΧΙ δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Άλλο όχι είναι πραγματικό και έντονο, άλλο ισοδυναμεί με ίσως και άλλο είναι ένα καμουφλαρισμένο ΝΑΙ!

Δρ.Μαρία Λεβέντη

Έχεις διάθεση να ανακαλύψεις τον τύπο του δικού σου όχι;

Απάντησε με ειλικρίνεια στις 5 παρακάτω ερωτήσεις :

  1. Η φωνή σου γίνεται πιο μπάσα όταν το προφέρεις η είναι γλυκιά και ναζιάρικη;
  2. Όταν δηλώνεις το όχι σου νιώθεις φόβο για το τι θα επακολουθήσει, ή νιώθεις σπουδαίος και δυνατός;
  3. Μετά το όχι σου προσθέτεις ένα αλλά ή βάζεις απλά τελεία; 
  4. Ήταν αυθόρμητη η προφορά του όχι σου η το σκεφτόσουν πολλές μέρες και είσαι έτοιμος/η να το πάρεις πίσω κατεβάζοντας το κεφάλι για άλλη μια φορά;
  5. Πόση ώρα μπορείς να παραμείνεις στη θέση του όχι σου χωρίς δεύτερες σκέψεις, διλήμματα κι αναποφασιστικότητα;

Στην ψυχολογία και στην ψυχιατρική μας αρέσει να βάζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες. Μια από αυτές τις κατηγορίες είναι αυτή που περιλαμβάνει τις διαταραχές προσωπικότητας. Υπάρχουν 10 τύποι διαταραχών προσωπικότητας κι ακόμα κι αν δεν ταυτίζεται κάποιος με τον τύπο της διαταραχής σίγουρα έχει κάποια χαρακτηριστικά. Μια από αυτές είναι η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας. Το χαρακτηριστικό της; Η αποφυγή. Αυτοί οι άνθρωποι αποφεύγουν να πάρουν  θέση, δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τη θέση τους, δεν μπορούν εύκολα να επιμείνουν σε αυτό που είπαν η επέλεξαν και πολύ συχνά είναι μαλωμένοι με το ΟΧΙ .

Αν εσείς ο ίδιος ή κάποιος από το περιβάλλον σας δυσκολεύεται ιδιαίτερα και χρειάζεται τη βοήθεια μου μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Για επικοινωνία, πατήστε εδώ.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!