“Οικογενειακά Μυστικά και Μύθοι”

Γράμμα γενεών…!!!

Η εφαρμογή του Γενεογράμματος στην ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τεχνικές θεραπείας τέχνης, προσφέρει μια μοναδική και ισχυρή προσέγγιση για τη διερεύνηση της δυναμικής της οικογένειας και τη διευκόλυνση της θεραπείας. Μέσω της τέχνης αξιοποιούμε τη δημιουργική έκφραση, παρέχοντας μια βαθύτερη κατανόηση των εμπειριών και των συναισθημάτων μέσα στο οικογενειακό σύστημα. Οι τεχνικές όπως το σχέδιο, η ζωγραφική ή η κατασκευή κολάζ, μπορούν να ενσωματωθούν με τα Γενεογράμματα για να ενισχύσουν τη θεραπευτική διαδικασία. Οι θεραπευόμενοι ενθαρρύνονται να αναπαραστήσουν οπτικά τις οικογενειακές τους σχέσεις, τη δυναμική και τα σημαντικά γεγονότα της ζωής τους χρησιμοποιώντας υλικά τέχνης, επιτρέποντας μια πολυδιάστατη εξερεύνηση των εμπειριών τους. Αυτή η δημιουργική προσέγγιση παρέχει ένα μη λεκτικό και συμβολικό μέσο για να εκφράσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις τους που σχετίζονται με την οικογένεια τους. Το Γενεόγραμμα που βασίζεται στην τέχνη προσφέρει έναν ασφαλή και μη απειλητικό χώρο για τους θεραπευόμενους να εμβαθύνουν σε πολύπλοκες και ευαίσθητες χορδές. Αυτή η οπτική αναπαράσταση συχνά αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του οικογενειακού συστήματος.

Οικογενειακά μυστικά και μύθοι

Τα οικογενειακά μυστικά και οι μύθοι είναι βαθιά ριζωμένα στον ιστό μιας οικογένειας και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και τις μετέπειτα γενιές. Το Γενεόγραμμα χρησιμεύει ως πολύτιμο εργαλείο για την αποκάλυψη αυτών των κρυμμένων αφηγήσεων και να ρίξουν φως στη συχνά περίπλοκη και ευαίσθητη δυναμική που σχετίζεται με τα οικογενειακά μυστικά και τους μύθους.Όλες οι οικογένειες έχουν μυστικά…Ειδικά οι ελληνικές οικογένειες!Μυστικά πολύ καλά κρυμμένα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Ετεροθαλή αδέλφια που δεν το γνωρίζουν, παράλληλες ερωτικές σχέσεις, ανεκπλήρωτοι έρωτες, δολοφονίες, αυτοκτονίες, σοβαρές ψυχικές ασθένειες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, αιμομιξίες, φυλακές και πολλά άλλα. Πάντα όμως σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένα άτομο που ξέρει. Ξέρει το μυστικό και πιθανόν κάπου το εκμυστηρεύεται. Π.χ. μία γιαγιά στο εγγονάκι της ή στην αγαπημένη της ανιψιά. Έτσι το μυστικό ταξιδεύει από γενιά σε γενιά. Συνήθως στην τρίτη γενιά ανακαλύπτουμε τους μεγαλύτερους θησαυρούς και τις πιο «ζουμερές» πληροφορίες. Και ποια είναι η τρίτη γενιά; Οι αγαπημένοι μας γιαγιά και παππούς…!!! Και βεβαίως και οι υπόλοιποι της γενιάς τους. Μέσω της εξερεύνησης κενών, σχέσεων που λείπουν ή ανεξήγητων γεγονότων μέσα στο Γενεόγραμμα, οι θεραπευόμενοι μπορούν αν θέλουν να μοιραστούν και να επεξεργαστούν αυτές τις κρυφές πτυχές.Οι οικογενειακοί μύθοι, από την άλλη πλευρά, είναι κοινές πεποιθήσεις ή αφηγήσεις μέσα στο οικογενειακό σύστημα που μπορεί ή όχι να βασίζονται στην πραγματικότητα.

Εξετάζοντας το Γενεόγραμμα, μπορούμε να εντοπίσουμε επαναλαμβανόμενα θέματα, πρότυπα εξιδανίκευσης ή αποδιοπομπαίου τράγου και την επίδραση των οικογενειακών μύθων στη λειτουργία της οικογένειας.Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην τέχνη δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα να αμφισβητήσουν τα αρνητικά πρότυπα, να αναπτύξουν πιο υγιή επικοινωνία και να επαναπροσδιορίσουν την οικογενειακή τους αφήγηση μέσω δημιουργικής έκφρασης. Το εικαστικό Γενεόγραμμα γίνεται ένα διαρκές σημείο αναφοράς, υπενθυμίζοντας στα άτομα την πρόοδό τους και προσφέροντας μια απτή αναπαράσταση του θεραπευτικού τους ταξιδιού.


*Στο Πρότυπο Ιατρείο Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας της Dr. Μαρίας Λεβέντη πραγματοποιούνται συνεδρίες Γενεογράμματος από την επίσημη συνεργάτιδα Παναγιωτίδη Τζίνα-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!