Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας & Δημιουργική Ψυχοθεραπεία – Προσοχή στις «παγίδες»!

Είναι φυσιολογικό ορισμένες περιόδους να έχεις έντονα συναισθήματα, να βιώνεις εναλλαγές στη διάθεση και να αντιμετωπίζεις συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν ζεις με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD), τότε αυτές οι συγκρούσεις και τα συναισθήματα είναι πολύ πιο επίμονα, πολύ πιο έντονα και προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή σου ζωή, για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD);

Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD), είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αδυναμία ρύθμισης των συναισθημάτων σου.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας τύπος διαταραχής προσωπικότητας που επηρεάζει:

 • τη διάθεση,
 • την εικόνα του εαυτού σου,
 • τη σκέψη  αλλά και
 • τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. 

*Το να έχεις -φυσικά- Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας , δεν σημαίνει ότι βιώνεις διαφορετικά συναισθήματα από όλους τους άλλους, σημαίνει απλώς ότι μερικές φορές βιώνεις πιο δυνατά ή πιο έντονα συναισθήματα από πολλούς άλλους ανθρώπους.

Πως είναι λοιπόν να ζεις καθημερινά με την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας;

Η καθημερινή ζωή όσων επηρεάζονται από την  Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, χαρακτηρίζεται από γρήγορες αλλαγές σε πολύ έντονα συναισθήματα, παρορμητικότητα, αλλά και άλλες δύσκολες εμπειρίες, όπως θυμό, αυτοτραυματισμό ή ακόμη και αυτοκτονικά συναισθήματα.

Το άτομο που έρχεται αντιμέτωπο με την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, έχει συνήθως 3 μεγάλες δυσκολίες να αντιμετωπίσει:

 1. ασταθείς σχέσεις,
 2. διαθέσεις και
 3. συμπεριφορά.

Τι χρειάζεται εγώ να προσέξω;

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι: ο φόβος της απόρριψης και της εγκατάλειψης. Αυτός ο έντονος φόβος, είναι και εκείνος που οδηγεί όλες τις άλλες οριακές συμπεριφορές.

Η “παγίδα” της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας

Τα συμπτώματα της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας (φόβος εγκατάλειψης, σειρά ασταθών σχέσεων, παρορμητικότητα, ανάρμοστος θυμός, αίσθημα κενού, αυτοκτονική συμπεριφορά) κρύβουν μια «παγίδα» : μπορεί δυστυχώς, να περάσουν τις περισσότερες φορές απαρατήρητα!

Είναι τρομακτικό το γεγονός πως γύρω μας, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που είναι προφανώς αδιάγνωστοι ή λανθασμένα διαγνωσμένοι, αλλά ζουν τη ζωή τους με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας!

Δρ. Μαρία Λεβέντη

Αυτό πιθανότατα οφείλεται, στο ότι τα άτομα με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD), πληρούν συνήθως τα κριτήρια και για πολλές άλλες διαγνώσεις, όπως: κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες, διαταραχές χρήσης ουσιών, διατροφικές διαταραχές, διπολική διαταραχή και ούτω καθεξής.

Τι μπορώ εγώ να κάνω?

Παρότι οι διαταραχές αυτές, δεν είναι ανεξάρτητες από την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και μάλιστα φέρουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν

Ωστόσο,

 1. χρειάζεται να γνωρίζω, ότι βασίζονται σε πολύ διαφορετικές διαγνώσεις, με διαφορετικές μεθόδους θεραπείας και επομένως
 2. είναι σημαντικό να βεβαιωθώ ότι λαμβάνω την κατάλληλη θεραπεία (αυτό ξεκινά με τη σωστή διάγνωση) και
 3. πως ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας, υπεύθυνος για τη θεραπεία μου, μπορεί
 4. να κατανοεί,
 5. να αναγνωρίζει και
 6. να εντοπίζει τη διαφορά (καθώς η έλλειψη κατανόησης σχετικά με την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD), ήδη εμποδίζει πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν θεραπεία).

Πώς να αντιμετωπίσω την Οριακή μου Διαταραχή Προσωπικότητας;

Όσο αφορά στην αντιμετώπιση, διαχείριση και θεραπεία της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας (BPD), υπάρχουν διαφορετικά είδη θεραπείας που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει.

Ένας φυσικά πολύ αποτελεσματικός τύπος θεραπείας της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας (BPD),  που θα πρέπει να εξετάσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, είναι η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία

Πώς συγκεκριμένα, μπορεί η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει;

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία,μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με οποιοδήποτε είδος ομαδικής ή ατομικής θεραπείας οριακής διαταραχής προσωπικότητας στην οποία συμμετέχετε. 

Έχει δείξει ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε άτομα με οριακή διαταραχή και οριακά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ανακουφίζοντας με αποτελεσματικότητα τις διαπροσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως

 • η ρύθμιση του συναισθήματος,
 • η ασταθής αίσθηση του εαυτού,
 • οι αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές και
 • ο αυτοκτονικός ιδεασμός .

είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει

 • αίσθηση ελέγχου,
 • δεξιότητες αντιμετώπισης,
 • στρατηγικές περιορισμού και
 • τεχνικές για την οικοδόμηση της αίσθησης του εαυτού.

Η Δημιουργική ψυχοθεραπεία, επιτρέπει, όχι μόνο την διαχείριση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων τηςΟριακής Διαταραχής Προσωπικότητας, αλλά συχνά με ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα –  βοηθά τους ανθρώπους:

 • να συνδεθούν με κάτι που είναι παθιασμένοι (να ανακαλύψουν για παράδειγμα, μέσα από το σχέδιο και τη ζωγραφική, ένα κρυμμένο τους ταλέντο ή μια φυσική τάση για μια δραστηριότητα, που δεν έχουν εξερευνήσει ποτέ μέχρι σήμερα..) ανακαλύπτοντας έτσι, ένα νέο νόημα και μια  νέα αίσθηση ταυτότητας.

Με λόγια απλά…

Τα άτομα που «παλεύουν» καθημερινά με την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας,  μπορούν να βρουν έναν εξαιρετικά χρήσιμο σύμμαχο στη Δημιουργική ψυχοθεραπεία  λόγω της ιδιαίτερης ικανότητάς αυτής

 να ανακαλύπτει & να αντιμετωπίζει

 • βαθιά ριζωμένες μνήμες και πεποιθήσεις
 • πρότυπα μη παραγωγικής συμπεριφοράς αλλά και
 • συνήθειες σκέψης.

καθώς συνάμα και να προσφέρει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι

 • για περισσότερη συναισθηματική επίγνωση και
 • εποικοδομητική ρύθμιση των συναισθημάτων τους.
Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!