Πώς μπορεί η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει με τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή μου;

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος από καιρό σε καιρό, ειδικά αν η ζωή σας είναι αγχωτική. Ωστόσο, η ανησυχία και το υπερβολικό, συνεχές άγχος που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και ενδεχομένως παρεμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μπορεί να αποτελεί σημάδι Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής.

Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος καθώς και από επίμονη, υπερβολική ανησυχία για μια σειρά από διαφορετικά πράγματα ή καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας που ένας άνθρωπος αισθάνεται ότι αδυνατεί να ελέγξει ή να διαχειριστεί.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, αναπτύσσεται συνήθως αργά. Συχνά ξεκινά γύρω στα 30, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία. Η Γενικευμένη Αγχώδης διαταραχή είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Τα άτομα που ζουν με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή

 • Θεωρούν απίστευτα δύσκολο να ελέγξουν την ανησυχία τους, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η καθημερινότητά τους γίνεται υπερβολικά δύσκολη.
 • Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με τη διατήρηση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.
 • Συχνά νιώθουν ανήσυχοι και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν.
 • Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.
 • Ξαφνιάζονται εύκολα.
 • Δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να πάνε για ύπνο.
 • Αισθάνονται συχνά πολύ νευρικοί για καθημερινές συνθήκες, όπως: η απόδοση στην εργασία τους, το αν άργησαν, τα οικονομικά.
 • Υγεία και ευημερία των παιδιών τους ή άλλων μελών της οικογένειάς τους.
 • Ολοκλήρωση οικιακών και άλλων ευθυνών.

Τα παιδιά και οι έφηβοι με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή συχνά ανησυχούν υπερβολικά για:

 • την απόδοσή τους σε δραστηριότητες όπως το σχολείο ή ο αθλητισμός.
 • Καταστροφές, όπως σεισμοί ή πόλεμοι.
 • την υγεία των άλλων, όπως μέλη της οικογένειας.

Πώς αντιμετωπίζεται η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή;

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή αντιμετωπίζεται γενικά με ψυχοθεραπεία (που μερικές φορές ονομάζεται «θεραπεία ομιλίας»), φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο.

Μια άλλη θεραπευτική επιλογή για τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή είναι η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, η οποία υιοθετεί μια εντελώς Νέα και διαφορετική προσέγγιση ενάντια στις αρνητικές σκέψεις,  για να μειώσει τη δυσφορία και το άγχος σας.

Δημιουργική Ψυχοθεραπεία για την αγχώδη διαταραχή

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο που χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για μια ποικιλία προκλήσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής .

Συγκεκριμένα, η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, συνδυάζει την ψυχοθεραπεία με την δημιουργία τέχνης (art therapy), για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος τους, να εκφραστούν και να προσεγγίσουν τα συναισθήματά τους, πιο εύκολα από την παραδοσιακή θεραπεία ομιλίας.

Μερικές από τις πιο χρησιμοποιούμενες τεχνικές στην Δημιουργική ψυχοθεραπεία είναι:

Το Σχέδιο και η Ζωγραφική: όπου οι θεραπευόμενοι, χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία πηγών σχεδίασης, όπως κραγιόνια, μαρκαδόρους, ακουαρέλες, παστέλ, κάρβουνο και ακρυλικά χρώματα, για να εκφράσουν με εικόνες, συνειδητές και ασυνείδητες πτυχές που σχετίζονται με το άγχος τους.

Γιατί να επιλέξω τη Δημιουργική ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσω την αγχώδη διαταραχή μου;

Επειδή η Δημιουργική ψυχοθεραπεία:

 1. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα
 2. Ενθαρρύνει την αυτοέκφραση.
 3. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους σας, ηρεμώντας το νευρικό σας σύστημα και αποσπώντας την προσοχή σας από τις μηρυκαστικές σκέψεις.

*Ο όρος μηρυκαστικές σκέψεις, αναφέρεται στην τάση που έχουμε να επανερχόμαστε και να παίζουμε σαν «κασέτα», τις ίδιες σκέψεις στο μυαλό μας επαναλαμβανόμενα, όπως για παράδειγμα τι μας είπε κάποιος, πως θα θέλαμε εμείς να του είχαμε απαντήσει κτλ.  Ένα είδος εμμονής δηλαδή, για συγκεκριμένα θέματα.

Διαφορετικές μελέτες και έρευνες, πιστοποιούν ότι το να ασχολούμαστε με τη δημιουργία τέχνης, βοηθάει το νευρολογικό μας σύστημα να χαλαρώσει, τα επίπεδα χημικών στον εγκέφαλο μας να μειωθούν και να επιφέρουν χαλάρωση, κάτι που συνάμα βοηθά το νευρικό σύστημα να ηρεμήσει.

Ενθαρρύνει την αυτοέκφραση.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, πως όταν οι άνθρωποι βιώνουν άγχος, κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες.

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία προωθεί τη δημιουργική πλευρά των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος.

Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης ή να έχετε καλλιτεχνικές δεξιότητες για να επωφεληθείτε από τηνΔημιουργική ψυχοθεραπεία. 

Έχει διαπιστωθεί ότι η καλλιτεχνική εργασία στα πλαίσια της Δημιουργικής ψυχοθεραπείας, αποτελεί μια μορφή αυτοέκφρασης που επιφέρει ηρεμιστικά αποτελέσματα όπως η επίγνωση, ο διαλογισμός και η χαλάρωση. 

Πολύ απλά, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Δημιουργικής ψυχοθεραπείας, το άτομο μπορεί να μάθει να ρυθμίζει τα συναισθήματά του, όχι μόνο αναγνωρίζοντάς τα αλλά και αποδέχοντάς τα.

Αυξάνει την αυτογνωσία

Όταν ασχολούμαστε με δημιουργικές αναζητήσεις, συχνά ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε πριν. Αυτό το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα σαφές, όταν βιώνεται στο πλαίσιο μιας συνεδρίας Δημιουργικής ψυχοθεραπείας. Για παράδειγμα, μέσω εκφραστικών και ιδιοσυγκρασιακών ασκήσεων (όπως το σχέδιο με το μη κυρίαρχο χέρι), όπου τα άτομα αποκτούν αυξημένη αίσθηση αυτογνωσίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γίνεται πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουμε και να ταυτιστούμε με συναισθήματα και εμπειρίες που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του συνειδητού μας, ενόσω εμείς εστιάζουμε σε μια δημιουργική δραστηριότητα.

Ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας , η Δημιουργική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια πραγματικά μεταμορφωτική θεραπευτική επιλογή για όσους αναζητούν θεραπεία από αγχώδεις διαταραχές.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι, όπως συμβαίνει και με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η Δημιουργική ψυχοθεραπεία απαιτεί την καθοδήγηση επαγγελματικά πιστοποιημένων ειδικών. Θυμηθείτε εάν έχετε συμπτώματα άγχους, αναζητήστε έναν εξουσιοδοτημένο ψυχοθεραπευτή για να σας βοηθήσει.


*Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα διάφορα είδη θεραπείας που παρέχουμε στο Ιατρείο μας, κάντε κλικ εδώ

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!