Τι είναι η Οριακή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας;

Η Οριακή Μεταιχμιακή Διαταραχή (BPD), είναι μία ψυχολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια στην διάθεση, στα συναισθήματα, στις σχέσεις  και  στις συμπεριφορές.

Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε την ζωή, τον τρόπο που σκέφτεστε, συμπεριφέρεστε, διαχειρίζεστε  τα συναισθήματα  και τις σχέσεις σας.

Πιθανότατα νιώθετε, σαν να βρίσκεστε σε ένα τρενάκι όχι μόνο λόγω της αστάθειας στα συναισθήματα και στις σχέσεις σας αλλά και της αμφιταλάντευσης της αίσθησης του εαυτού σας.

Η εικόνα του εαυτού σας, οι στόχοι σας, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες σας μπορεί να αλλάζουν συχνά, με τρόπους που να αισθάνεστε σύγχυση και ασάφεια.

Τα συναισθήματά σας, είναι μπερδεμένα, κουραστικά, δύσκολο να τα ελέγξετε με μια αίσθηση ανικανοποίητου. Αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό για εσάς και τους άλλους, γιατί τείνετε να είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι. Μικρά πράγματα, μπορεί να πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις και μόλις αναστατωθείτε  δυσκολεύεστε να ηρεμήσετε.

Αυτή  η συναισθηματική αστάθεια και η ανικανότητα να αυτό-καταπραϋνθεί, οδηγεί σε αναταραχή στις σχέσεις, σε παρορμητικότητα και σε απερίσκεπτη συμπεριφορά.    

Όταν βρίσκεστε σε αυτή την δίνη δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά ή να παραμείνετε ‘’προσγειωμένοι’’. Μπορεί να πείτε πράγματα που βλάπτουν ή να ενεργήσετε με επικίνδυνους ή ακατάλληλους τρόπους  που σας κάνουν να νιώθετε ενοχές ή ντροπή. Μπορεί να αναπτυχθούν άλλα προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών, να αυτοτραυματίζεστε ή να έχετε τάσεις αυτοκτονίας.

Για να γνωρίσετε καλύτερα την Οριακή Μεταιχμιακή Διαταραχή

Ο καθένας θα βιώσει διαφορετικά τα συμπτώματα της Οριακής  Μεταιχμιακής Διαταραχής (BPD) και κάποια από αυτά μπορεί και να μοιάζουν σαν συμπτώματα και με άλλου τύπου διαταραχές. Για αυτό χρειάζεται διάγνωση από κάποιον ειδικό.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μία λίστα με κάποιες από τις κοινές εκδηλώσεις που έχει ο συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας:

Παρατηρήστε αν υπάρχουν κοινά με τις παρακάτω δηλώσεις:

 • Συχνά νιώθω “άδειος”.
 • Τα συναισθήματά μου αλλάζουν πολύ γρήγορα και συχνά βιώνω υπερβολική θλίψη, θυμό και άγχος.
 • Συνεχώς φοβάμαι, ότι οι άνθρωποι θα με εγκαταλείψουν.
 • Τις περισσότερες φορές οι σχέσεις μου είναι έντονες και ασταθείς.
 • Ο τρόπος που νιώθω για τους ανθρώπους στη ζωή μου, μπορεί να αλλάξει δραματικά από την μια στιγμή στην άλλη και δεν καταλαβαίνω το γιατί.
 • Συχνά κάνω πράγματα που γνωρίζω ότι είναι επικίνδυνα ή εκκεντρικά.
 • Προσπάθησα να βλάψω τον εαυτό μου ή να αυτοτραυματιστώ.
 • Όταν αισθάνομαι ανασφάλεια σε μια σχέση τείνω να επικρίνω, να βρίζω ή να κάνω παρορμητικές χειρονομίες.

***Εάν ταυτίζεστε με πολλές από τις παραπάνω δηλώσεις, καλό θα ήταν να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με την Οριακή Μεταιχμιακή Διαταραχή(BPD), θα βιώσουν και άλλα προβλήματα  όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, διαταραχή μετατραυματικού στρες , κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Επίσης μπορεί να υπάρχει διάγνωση Διπολικής διαταραχής και τα συμπτώματα συχνά να συγχέονται με αυτά της Οριακής Μεταιχμιακής Διαταραχής. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν Οριακή Μεταιχμιακή Διαταραχή( BPD). Θεωρείται ότι μπορεί να προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων όπως για παράδειγμα γενετικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί κ.α

Διάγνωση και Θεραπεία μέσω Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας!

Η Οριακή Μεταιχμιακή Διαταραχή απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση και για αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε μόνοι σας να κάνετε διάγνωση.

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει Οριακή Μεταιχμιακή Διαταραχή, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια.

Η Δημιουργική Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα άτομα με αυτή τη διαταραχή.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προσεγγίζω τον κάθε ασθενή μου διαφορετικά.

Ακόμα και στην ίδια διαταραχή, η αντιμετώπιση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.  

Κανείς δεν είναι ίδιος!

Αν και η συμπτωματολογία της  μπορεί να φαίνεται ίδια, διαφέρει ο τρόπος της θεραπευτικής προσέγγισης μου και ο θεραπευτικός σχεδιασμός μου, ανάλογα με τον ασθενή που έχω απέναντι μου, το χαρακτήρα του, τη δική του μοναδική συμπεριφορά και χαρίσματα που σίγουρα έχει.

Κάτι που πάντα θέλω να εστιάζω!

Στα χαρίσματα, στα ταλέντα και στη μοναδικότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Συνδυάζω λοιπόν όπου χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με Δημιουργική Ψυχοθεραπεία, θεραπεύοντας πληγές και ανθίζοντας ξεχασμένες φωτεινές πτυχές του θεραπευόμενου.

Με αυτούς τους τρόπους ο θεραπευόμενος:

 1. βελτιώνει την καθημερινότητα του
 2. νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του
 3. εκφράζεται σωστά
 4. μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του
 5. επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους
 6. ζει με περισσότερη ποιότητα
 7. γίνεται λειτουργικός και αυτόνομος
 8. θέλει να κάνει μεγάλα όνειρα….!!!

Το 8ο είναι ένα από τα bonus της Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας!

Όλοι οι θεραπευόμενοι μου, να τολμούν να κάνουν μεγάλα όνειρα!

Εκεί είμαι πάντα δίπλα τους!

Για να τα πραγματοποιήσουν!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!