Ψάχνοντας τον Οδυσσέα!

Η ιστορία ενός οικογενειακού δέντρου, χαρτογραφεί την προσωπική διαδρομή ενός ανθρώπου μέχρι σήμερα.
Παρόμοια επαναλαμβανόμενα μοτίβα, γεγονότα και καταστάσεις μπορούν να μεταπηδήσουν από γενιά σε γενιά όπως και από έναν καρπό σε έναν άλλο καρπό ενός δέντρου.
Φανταστείτε ένα δέντρο που ξαφνικά αρρωσταίνει. Σιγά σιγά θα αρχίσει να μαραίνεται και να ξεραίνονται τα φύλλα και οι καρποί του.
Αντίστοιχα ένα δέντρο το οποίο ποτίζεται συχνά σε σωστό περιβάλλον και συνθήκες, μπορεί να υγιαίνει και να είναι πάντα γερό και ανθισμένο….!
Θυμάμαι χαρακτηριστικά το Γενεόγραμμα που έφτιαξε μία κυρία. Θα την ονομάσω “Πηνελόπη”.
Η “Πηνελόπη” είχε ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια με συντροφικές σχέσεις οι οποίες διακόπτονταν απότομα.
Η ίδια ήθελε να βρει εκείνον το σύντροφο με τον οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει και ιδανικά να κάνει οικογένεια. Για κάποιους λόγους δεν μπορούσε να ευοδώσει μία σχέση. Έτσι ήταν συνεχώς απογοητευμένη από τους άνδρες και γεμάτη απελπισία πιστεύοντας ότι δεν θα μπορέσει να έχει μια ευτυχισμένη και σταθερή σχέση.
Κάπως έτσι ξεκίνησε το λεκτικό μέρος του Γενεογράμματος!
Στην Art Therapy όμως εμφανίζεται η Αλήθεια πίσω από την φαινομενική αλήθεια!
Έτσι έγινε και με την “Πηνελόπη”.
Σε μία μεγάλη λευκή κόλλα χαρτί ξεδιπλώθηκε ο προσωπικός χάρτης και εκεί τα πράγματα οδηγούσαν σε μία άλλη διαδρομή.
Είδε με τα μάτια της και συνειδητοποίησε ότι η ίδια με την συμπεριφορά της, έδιωχνε τους άνδρες.
Γιατί το βασικό μοτίβο πάνω στο οποίο είχε εκπαιδευτεί από μικρή ήταν μια αντρική πατρική φιγούρα που είχε συχνά εξωσυζυγικές σχέσεις και μια μητρική φιγούρα η οποία καθόταν παθητική σε όλο αυτό που περνούσε.
Σε αυτή τη μορφή σχέσης αντιστεκόταν αλλά δεν ήξερε πώς να την αλλάξει.
Πίστευε ότι όλοι οι άνδρες κάποια στιγμή θα την προδώσουν, οπότε με τον τρόπο της τους έδιωχνε πριν προλάβουν να την πληγώσουν όπως είχε συνηθίσει να βλέπει τη μαμά της.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διπλό το “χτύπημα”. Ένας θύτης και ένα θύμα μέσα στο ίδιο σπίτι και τα παιδιά παρατηρητές αυτής της κατάστασης.
Μετά το Γενεόγραμμα η “Πηνελόπη” αποφάσισε να ξεκινήσει εντατικά Δημιουργική Ψυχοθεραπεία και σήμερα είναι μία άλλη!
Είναι και νοιώθει καλά με τον εαυτό της. Αποδέχτηκε όλο αυτό που πέρασε και μπόρεσε να αποταυτιστεί. Βλέπει με άλλα μάτια τους άνδρες πλέον και είναι θέμα χρόνου πια να βρει το δικό της “Οδυσσέα”.

Άλλωστε ποιος ξέρει; Μπορεί και αυτός να την ψάχνει μέσα από τις δικές του περιπέτειες…


Στο Πρότυπο Ιατρείο Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας παρέχονται συνεδρίες Γενεογράμματος, μέσα από τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε τον προσωπικό και μοναδικό χάρτη της οικογένειάς σας, καθώς και τα κομβικά γεγονότα που επηρεάζουν την ζωή σας.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!