“Ψυχική Υγεία, Αυτογνωσία & Πρόληψη!

Γιατί να πάω σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας;

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζεται να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας μόνο αν προκύψει κάποιο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα τους, όπως οι κρίσεις πανικού ή η κατάθλιψη. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ρόλος του ειδικού ψυχικής υγείας δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση της ψυχικής δυσφορίας αλλά στοχεύει και στην πρόληψη. Ακολουθεί ένα σύντομο παράδειγμα, για να ξεκαθαρίσουμε τον όρο πρόληψη. Οι άνθρωποι φροντίζουν για την υλική τους υπόσταση με το να τρέφονται κατάλληλα, να γυμνάζονται και να κάνουν τακτικούς ιατρικούς ελέγχους. Με το τον τρόπο αυτό έρχονται σε επαφή με το σώμα τους, ακούνε τις ανάγκες του και το φροντίζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις της ηλικίας, της κατασκευής και των προδιαγραφών τους, λαμβάνοντας συχνά υπ’ όψιν παράγοντες κληρονομικότητας.

Αυτό που μοιάζει αληθινά παράδοξο είναι η τάση να εστιάζουμε αποκλειστικά στο σώμα λες και η ψυχή και το πνεύμα μας δεν δικαιούνται της ίδιας φροντίδας.

Δρ. Μαρία Λεβέντη

Αν σκεφτούμε ότι οι αιτίες πολλών σωματικών ασθενειών εντοπίζονται σε νοητικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, η φροντίδα της ψυχοπνευματικής υπόστασης του ανθρώπου είναι προτιμότερο να αποτελεί συνειδητή προτεραιότητα παρά περιττή πολυτέλεια.

Βέβαια από μικρούς μας εκπαιδεύουν στη φροντίδα του σώματος αλλά κανείς δεν μας μιλά για την ψυχή και το πνεύμα μας. Κανείς δεν μας έμαθε να τα φροντίζουμε και να τα ακούμε. Κι είναι μερικές φορές σαν να ξεχνάμε ότι υπάρχουνε. Ώσπου να ηχήσουν οι καμπάνες μέσα μας πως κάτι δεν πάει καλά εκεί, πως είναι κάτι που δεν βλέπουμε.

 Όμως ποτέ δεν είναι αργά να αναλάβεις την ευθύνη να σε γνωρίσεις, να συστηθείς με το ανώτερο κομμάτι του εαυτού σου, που, αν και  αόρατο, έχει υπόσταση και ασκεί επίδραση μιας και ρυθμίζει κάθε μικρή ή μεγάλη σου αντίδραση και την ίδια τη στάση σου απέναντι στη ζωή, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις.

 Ίσως έχεις ακούσει που η ψυχολογία σήμερα μιλάει για σύνδεση ανάμεσα στη σκέψη, το συναίσθημα, τη συμπεριφορά και το σύμπτωμα. Και κάπου εκεί μπορεί να γίνει η δική σου σύνδεση και να βρεις την απάντηση στο ερώτημα: «γιατί να πάω σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας;»

Μια απάντηση στο ερώτημα αυτό βγαλμένη μέσα από εμπειρία βιωματική τόσο από τη θέση του θεραπευτή όσο και του θεραπευόμενου είναι πως  με την ψυχοθεραπεία μπορείς να προσεγγίσεις την αυτογνωσία με την ιδέα ότι είναι ο πιο πλήρης και ουσιώδης τρόπος, για να θεραπεύσεις την ψυχή και το σώμα σου. Για να βρεις τι σε εμποδίζει και τι σε απογειώνει. Ποιο είναι το δυνατό σημείο σου αλλά και τι χρειάζεται να προστατεύσεις. Πού να καλυφθείς και ποιο είναι το ιερό εκείνο μέρος σου που χρειάζεται να το εξελίξεις, να σκύψεις με φροντίδα και περικάλυψη να το επισκευάσεις, επουλώνοντας πληγές, σταλάζοντας δάκρυα διαυγή και νικητήρια κι αναγνώριση του κόπου σου, της αγωνίας και της δύναμης που η ψυχή σου είναι.

Σε αυτό το ταξίδι δεν είσαι μόνος/η. Κανείς δεν είναι μόνος σε θέματα ψυχής. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται, που εκπαιδεύτηκαν, που νοιάζονται, για να είναι δίπλα σου. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας δεν είναι μόνο για το πρόβλημα. Είναι για τη λύση πριν προκύψει το πρόβλημα.

Εστίασε στη λύση, δώσε ενέργεια στο θετικό!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!