“ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ!”

Τα ψυχικά τραύματα είναι επώδυνες εμπειρίες που έζησε κάποιος στην παιδική του ηλικία και διαμόρφωσαν την ενήλικη προσωπικότητα του, τον τρόπο που λειτουργεί, την ταυτότητα του και τον τρόπο που διαχειρίζεται τους γύρω του και τις δυσκολίες της ζωής του.

Όσο περισσότερα χρόνια είναι θαμμένα μέσα στην ψυχή κάποιου, τόσο περισσότερες ρίζες βγάζουν και δυσκολεύουν όλο και περισσότερη την διαδικασία απαλλαγής από αυτές. Συνήθως υπάρχει αντίσταση στην αναβίωση τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Ο πόνος μπορεί να φαίνεται δυσβάσταχτος. Μπροστά στο φόβο να αποφευχθούν τέτοιες αναμνήσεις, υπάρχει η επιλογή της μάσκας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές μάσκες στη ζωή τους επιλέγοντας να μην έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο βάσανο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο. Αυτές οι αναμνήσεις πονάνε την ψυχή βαθιά. Υπάρχουν όμως. Σε κάποιο κρυμμένο κουτάκι μέσα στην ανθρώπινη ψυχή υπάρχουν και παραμονεύουν. Και την κατάλληλη στιγμή ξύνουν την πληγή και ματώνει. Η επούλωση τέτοιας πληγής δεν αρκεί με ένα τσιρότο. Πόσο θα κρατήσει αν δεν καθαρίσουμε τη μολυσμένη περιοχή, την απολυμάνουμε και βάλουμε τα σωστά ράμματα για να κλείσει;

Τέτοιες πληγές δεν ξεχνιούνται. Ούτε τις ξεχνάς ούτε σε ξεχνάνε. Είναι καλά κρυμμένες και καραδοκούν. Και καθορίζουν προσωπικότητες, αποφάσεις, επιλογές ζωής! Πολλές φορές δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι ζημιά του έχει προκαλέσει στην πορεία της ζωής του.

Το να πάρει κάποιος την απόφαση να έρθει αντιμέτωπος με τα τραύματα του παρελθόντος του, είναι μια γενναία και ηρωική απόφαση. Και εκεί είναι το σημείο που χρειάζεται συμμάχους. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος σε αυτή την διαδρομή είναι ο θεραπευτής του.

Το ψυχικό τραύμα πονάει πολύ περισσότερο από ένα σωματικό τραύμα. Ο θεραπευτής που είναι δίπλα σου χρειάζεται να σου κρατήσει το χέρι σφιχτά και να σου δείξει το δρόμο που θα περπατήσετε παρέα. Όσο μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση έχει ο θεραπευτής τόσο καλύτερα θα πορευτείτε. Οι μεγαλύτεροι θεραπευτές δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν πονέσει και οι ίδιοι. Ξέρουν τί σημαίνει ψυχικός πόνος και μπορούν να σε καταλάβουν και να σε βοηθήσουν να λυτρωθείς.


Ένα μεγάλο όπλο
που βοηθάει στο μέγιστο τέτοιες θεραπευτικές διαδικασίες είναι η Τέχνη. Ο συνδυασμός θεραπείας και τέχνης απελευθερώνει αποτελεσματικά από βαθιές και επώδυνες πληγές με ένα τόσο τρυφερό και ιδιαίτερο τρόπο που πραγματικά θα εκπλαγείς!

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται ότι για να θεραπεύσουν ένα ψυχικό τραύμα χρειάζεται να θυμηθούν και να πονέσουν το ίδιο με τότε που είχε συμβεί. Τελικά αυτό είναι ένας μύθος ή μια πολύ ωραία δικαιολογία αποφυγής.
Με την θεραπεία μέσω της τέχνης αυτές οι διαδικασίες γίνονται αναίμακτα και αβίαστα. Ο θεραπευόμενος φτάνει κάθε φορά μέχρι εκεί που αντέχει. Και θεραπεύεται ένα επίπεδο σε κάθε συνάντηση.

Η διαδρομή είναι ασφαλής και η τέχνη λειτουργεί καθαρτικά και ανακουφιστικά σε τέτοιου είδους πληγές. Η καλύτερη θεραπεία ξεκινάει από την στιγμή που θα πάρεις την απόφαση ότι θες να θεραπευτείς. Έχεις κάνει ήδη τη μισή διαδρομή. Καλή συνέχεια στο ταξίδι σου. Και να θυμάσαι ότι όταν φτάσεις στον προορισμό σου θα είσαι σίγουρα πιο δυνατός και σοφός!

*Στο Πρότυπο Ιατρείο Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας της Dr. Μαρίας Λεβέντη πραγματοποιούνται συνεδρίες Art Therapy από την επίσημη συνεργάτιδα- Παναγιωτίδη Τζίνα-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!