Όνειρα & Δημιουργική Ψυχοθεραπεία: Ένα θεραπευτικό εργαλείο στη διάθεση σου!

Συχνά οι ειδικοί ψυχικής υγείας «χρησιμοποιούν» το όνειρο ως θεραπευτικό εργαλείο.

Από τον Φρόυντ και τον Γιουνγκ μέχρι τους ψυχοθεραπευτές σήμερα, η ανάλυση του ονείρου προσφέρει την ευκαιρία για μια ματιά μέσα στα άδυτα της ψυχής. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και τα όνειρα θεωρήθηκαν ως η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο όνειρο κάμπτονται οι άμυνες της λογικής, που στον ξύπνιο μας λογοκρίνει και  απορρίπτει το περιεχόμενο που αναδύεται από το διαισθητικό μέρος του εαυτού μας. Έτσι, ο εσωτερικός εαυτός επιλέγει την στιγμή που κοιμόμαστε για να μας δώσει την πληροφορία που χρειαζόμαστε την ώρα  που η λογική δεν μπορεί να παρέμβει.

Ασυνείδητες επιθυμίες, καταπιεσμένα συναισθήματα, φόβοι κα άγχη της καθημερινότητας προβάλλονται στον ύπνο μας, για να μας επιστήσουν την προσοχή, να μας ανακουφίσουν ή να μας μεταφέρουν ένα μήνυμα για την τρέχουσα ψυχική μας κατάσταση. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια προειδοποίηση, μια καθοδήγηση ή μια έμπνευση εμφανίζονται στο όνειρο. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανθρώπων που προέβλεψαν γεγονότα στα όνειρα τους ή καλλιτεχνών που συνέλαβαν το μεγαλειώδες έργο τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Τέτοιου είδους προγνωστικά και διαισθητικά όνειρα βασίζονται στην διορατική ικανότητα της ψυχής, όπως αυτή αναδύεται στο όνειρο, απαλλαγμένη από την προκατάληψη του λογικού νου. Συχνά μάλιστα τα όνειρα που έχουν ένα σημαντικό μήνυμα τείνουν να επαναλαμβάνονται ακόμα και για χρόνια, αν αποτύχουμε να «πιάσουμε» το νόημα.

Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα όνειρά τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα όνειρα «μιλάνε» σε μια άλλη γλώσσα, τη συμβολική γλώσσα του ασυνειδήτου, την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν. Το πρόβλημα λοιπόν είναι στην μετάφραση. Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να ερμηνεύσετε τα όνειρα σας, χρειάζεται να εκπαιδευτείτε και να μελετήσετε, ώστε να γνωρίσετε τη ονειρική γλώσσα των συμβολισμών. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν καλό «μεταφραστή». Έναν ψυχοθεραπευτή δηλαδή που μπορεί να σας καθοδηγήσει με τις κατάλληλες ερωτήσεις, ώστε να φτάσετε στον πυρήνα του ονείρου σας.

Το Dreamwork (*ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εξερεύνηση και την ενσωμάτωση των ονείρων στην ψυχοθεραπεία) ως μέρος του ευρύτερου θεραπευτικού προγράμματος της Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας και βοηθά κάθε άτομο:

  • να διερευνήσει τι σημαίνουν τα όνειρα του.
  • να προσδιορίσει πώς αυτά τα όνειρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενημερώσουν τους στόχους και τις κατευθύνσεις της θεραπείας του.
  • να αναλάβει δράση για την επίλυση προβλημάτων στην ξύπνια ζωή του.
  • να αποκτήσει βαθύτερα επίπεδα αυτογνωσίας παρακάμπτοντας τις άμυνες του.
  • να βελτιώσει τη συνολική ευημερία του.

*Να θυμάστε ότι τα όνειρα σας προορίζονται αποκλειστικά για εσάς και μόνο μέσα από εσάς μπορούν να εξηγηθούν. Έτσι ένας ειδικός ψυχικής υγείας δεν παίζει τον ρόλο του ονειροκρίτη αλλά τον ρόλο του συνοδοιπόρου, που, έχοντας τη γνώση της διαδρομής, σας βοηθάει να ρίξετε φως στις επικίνδυνες στροφές ή στους σηματοδότες του ταξιδιού σας, ώστε να προσανατολιστείτε κατάλληλα. Ο στόχος είναι να προσεγγίσετε την πληροφορία που αναδύεται από εσάς για εσάς, το μήνυμα δηλαδή που ο σοφός εαυτός σας έχει επιλέξει να σας μεταφέρει!

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!