8 απλά βήματα για να απαλύνουμε το άγχος στον έφηβο!

Έχετε έναν έφηβο που είναι αγχωμένος και εκφράζει καθημερινά ανησυχία για διάφορα ή πιο συγκεκριμένα θέματα; Δεν είστε οι μόνοι!!!

Μια πρόσφατη έρευνα του American Psychological Association έδειξε ότι λίγο κάτω από το 50% των εφήβων αναφέρονται στην ψυχική τους υγεία με όρους «τέλεια» ή «πολύ καλά». Αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να βελτιώνεται και για τις μεγαλύτερες ηλικίες ( 18-21), οι οποίοι πάνω από 90 % αναφέρουν τουλάχιστον ένα σωματικό ή συναισθηματικό σύμπτωμα σε σχέση με το άγχος.

Οι σημερινοί έφηβοι, μπορεί να είναι αγχωμένοι για το τι μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι τους, στο σχολείο ή στις ζωές τους αλλά και για τον κόσμο στον οποίο ζουν.

Όταν όμως το άγχος αρχίζει να μπαίνει εμπόδιο στην καθημερινότητά τους, να αποτραβιούνται  και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν πράγματα ή καταστάσεις που τους κάνουν να νιώθουν άγχος, τότε αυτό μπορεί να βλάψει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία των εφήβων, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Ποια είναι τα σημάδια του άγχους στους εφήβους;

Όταν οι έφηβοι  αισθάνονται άγχος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι:

 • γίνονται ευερέθιστοι
 • δυσκολεύονται να κοιμηθούν
 • ξυπνάνε τη νύχτα
 • δεν έχουν αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν νέα πράγματα ή φαίνονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν απλές, καθημερινές προκλήσεις
 • δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν
 • έχουν προβλήματα με το φαγητό
 • έχουν εκρήξεις θυμού
 • έχουν πολλές αρνητικές σκέψεις ή  ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα
 • αρχίζουν  να αποφεύγουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως να βλέπουν φίλους, ή να πηγαίνουν στο σχολείο

Γιατί ο έφηβος μου έχει άγχος;

 • Μερικά παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν ανησυχίες και άγχος από άλλα.
 • Μπορεί να  βρίσκουν δύσκολη την αλλαγή και μπορεί να αγχωθούν μετά από μια μετακόμιση του σπιτιού ή όταν ξεκινούν να φοιτούν σε νέο σχολείο.
 • Μπορεί να  είχαν μια οδυνηρή ή τραυματική εμπειρία.
 • Οι οικογενειακές διαμάχες και οι συγκρούσεις μπορούν επίσης να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ανασφαλή και ανήσυχα.
 • Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κοινωνικό άγχος από άλλες ηλικιακές ομάδες, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναναστροφές ή εφευρίσκουν δικαιολογίες για να ξεφύγουν από αυτές.

Πώς να βοηθήσετε ένα έφηβο με άγχος;

Εάν ένα παιδί στην εφηβεία βιώνει άγχος, υπάρχουν πολλά που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να το χαλαρώσουν, όπως: Βήμα 1ο Πρώτα και κύρια, είναι σημαντικό να του μιλήσετε για το άγχος ή τις ανησυχίες του. Καθησυχάστε τον και δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει.

Βήμα 2ο Αντιμετωπίστε το άγχος. Το πιο σημαντικό πράγμα, που μπορούμε να κάνουμε όταν ο έφηβος είναι αγχωμένος ή υποφέρει είναι να τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει το άγχος ή την ανησυχία του από το να το αγνοούμε. Γιατί; Αν το αγνοήσει, το άγχος θα αυξηθεί!!

Βήμα 3ο Ζητήστε από τον έφηβο να σας περιγράψει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει και ως αντίδραση δείξτε του μια ευγενική απορία για την κατάστασή του.

Βήμα 4ο Βοηθήστε τον έφηβο να αναγνωρίσει πως αισθάνεται δηλαδή να το ονοματίσει!!

Σύμφωνα με έρευνες,  αυτή  η τεχνική «name it, to tame it» , αποδεικνύει ότι όταν ονομάζουμε τα συναισθήματά μας μπορούμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα.

Βήμα 5ο Ρωτήστε τον έφηβο για την πηγή του άγχους και για όσα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί  να ελέγξει.

Βήμα 6ο Ενθαρρύνετε τον έφηβο  να αναγνωρίσει την πηγή του άγχους του.

Πχ εάν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αρνητικό γεγονός ή εάν είναι αποτέλεσμα αθροιστικών καθημερινών δυσκολιών.

Βήμα 7ο Βοηθήστε τον έφηβο να αναγνωρίσει πότε το άγχος είναι βλαβερό και πότε βοηθητικό (κινητοποίηση).

Βήμα 8ο Εκπαιδευτείτε στην αποδοχή. Όταν αποδεχόμαστε την πραγματικότητα μιας δύσκολης κατάστασης και ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα, επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

Η αποδοχή, θα  τους απελευθερώσει να προχωρήσουν μπροστά κάνοντας δράση από το να παραμένουν παραλυμένοι από τις δυσκολίες και το άγχος.


Στο Πρότυπο Ιατρείο Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας παρέχονται συνεδρίες Γονεϊκής Αυτογνωσίας από την εξειδικευμένη σύμβουλο Βλάγκα Ράνια, μέσα από τις οποίες θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε μια πιο αποτελεσματική και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας.

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!