Η εμπειρία ενός συμβούλου ψυχικής υγείας κάνοντας εποπτεία με την Δρ. Μαρία Λεβέντη;

Μετά από χρόνια εργασίας στην εκπαίδευση, ως φιλόλογος, αποφάσισα να κάνω μια στροφή  προς την συμβουλευτική και την ψυχολογία. Σπουδές, άγχος, αγωνία αν θα τα καταφέρω στο νέο μου εγχείρημα… Το να συμβουλεύεις άλλους ανθρώπους σε θέματα ψυχικής υγείας έχει ευθύνη, σκεφτόμουν. Χρειάζεται διαρκώς να ξεπερνώ δικές μου ανασφάλειες,  να αφουγκράζομαι τον εαυτό μου πρώτα, για να μπορώ να αφουγκραστώ τον άνθρωπο απέναντι μου.

Ευτυχώς για μένα, σε αυτή τη διαδικασία  δεν είμαι μόνη. Η κυρία Λεβέντη έχει υπάρξει  πολύτιμη σύμμαχος και βοηθός σε αυτή τη διαδρομή. Για να δω καθαρά τον άλλον, χρειάζεται να είναι καθαρή η δική μου ματιά και για να έχω ενσυναίσθηση,  χρειάζεται να κάνω χώρο, αλλιώς πού να χωρέσει ο άλλος και πώς να ακουστεί η φωνή του… Η κυρία Λεβέντη, λοιπόν, με βοήθησε να κάνω χώρο μέσα μου, να λύσω δικά μου θέματα, να αντικρύσω και να αντιμετωπίσω τις δικές μου ανασφάλειες και αμφιβολίες.

Η εποπτεία μαζί της υπήρξε μια διαδικασία άκρως αποκαλυπτική. Οι θεραπευτές, μερικές φορές, στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε, χανόμαστε μέσα σε τεχνικές και ξεχνάμε να ακούσουμε τον άνθρωπο απέναντι μας. Κι άλλες φορές, προσωπικά βιώματα και ανησυχίες επηρεάζουν τη στάση μας στη θεραπεία. Τότε είναι που χρειαζόμαστε κάποιον να μας ακούσει, κάποιον που να καταλαβαίνει τις ανάγκες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς μας, την προσπάθεια μας να προσφέρουμε μέσα από το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας.

Μέσα από την εποπτεία με την κυρία Λεβέντη άρχισα να ακούγομαι, να γνωρίζω καλύτερα εμένα,  να κατανοώ τα συναισθήματα μου, να εξηγώ και να διαχειρίζομαι τις ανησυχίες μου, ώστε να είμαι, με τη σειρά μου, καλύτερη ακροάτρια και η ματιά μου να διεισδύει βαθύτερα στις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου.  

Με τη γνώση, την αντίληψη και την εμπειρία της δείχνει τον δρόμο προς μια βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Γιατί νιώθω έτσι και πώς να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου; Πώς να ακούω καλύτερα, πώς να αφουγκράζομαι τα νοήματα πίσω από τις λέξεις; Πότε με επηρεάζει ένα προσωπικό βίωμα στη θεραπεία;  Πώς μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική η προσέγγιση μου σε ορισμένα ζητήματα προσωπικής ανάπτυξης και ψυχικής υγείας;  Σε ποιες περιπτώσεις δεν αρκεί η ψυχοθεραπεία ή η συμβουλευτική και ο θεραπευόμενος  χρήζει της βοήθειας ενός ψυχιάτρου; Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που μας απασχολούν στις συνεδρίες εποπτείας.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός  θεραπευόμενου με συμπτώματα κατάθλιψης. Η κυρία Λεβέντη μου έδειξε τον καταλληλότερο τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει μια παραπομπή με τρόπο αποδεκτό και κατανοητό για έναν θεραπευόμενο που χρειάζεται εκτός από συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία και ταυτόχρονη φαρμακευτική υποστήριξη και την εξειδικευμένη γνώση ενός ψυχίατρου. Παράλληλα με βοήθησε να αντιληφθώ τους ποικίλους παράγοντες που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια κατάθλιψη και πώς μπορεί να γίνει η διερεύνηση των αιτιών που την έχουν πυροδοτήσει. Και μέσα σε όλα αυτά συνειδητοποίησα πως πέρα από τη διερεύνηση των συμπτωμάτων και το βάρος της ευθύνης που νιώθουμε οι θεραπευτές,  ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι,  στέκεται η βαθιά ψυχική ανάγκη του θεραπευόμενου να ακουστεί και να ανοίξει τον κόσμο του σε συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι, άλλωστε, η θεραπεία είναι ουσιαστικά εξατομικευμένη και πλήρης πέρα και πάνω από γενικόλογες θεωρίες.

Μέσα από τις συνεδρίες εποπτείας με την κυρία Λεβέντη νιώθω πως εξελίσσομαι προσωπικά, αυτογνωσιακά και επαγγελματικά, πως πατάω πιο γερά στα πόδια μου ως άνθρωπος και ως ειδικός. Με λίγα λόγια  η εμπιστοσύνη  και η στήριξη που δέχομαι από την κ. Λεβέντη με έχουν βοηθήσει  να εμπιστεύομαι περισσότερο τον εαυτό μου και να είμαι πιο αποτελεσματική στην εργασία μου! 

Μαρία Λεβέντη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λεβέντη είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να μας την στερεί, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός.

Επικοινωνία

210. 55. 61. 919
69.79.36.18.05

Βούλα, Οδυσσέα Ανδρούτσου 33

DR. MARIA LEVENTI
Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου για να παρακολουθείς πρώτος τα νέα μου Video!